RSS-feeds op de ereader

0

Dit is een gastbijdrage van Niels Winters

Zou het geen uitkomst zijn als er een makkelijke manier was om het nieuws ’s morgens met je mee te kunnen nemen? Het is verleidelijk om de krant die op de deurmat ligt onderweg mee te kunnen nemen; vanavond is dat nieuws immers oud en achterhaald. Maar om nu elke dag zo’n lap papier mee te nemen, en daarmee in het OV te gaan jongleren is waarschijnlijk net iets teveel gevraagd. Die compacte ereader heb je echter wel altijd bij je, zou dat geen oplossing zijn?

Omdat je ’s morgens natuurlijk niet alle tijd hebt, wil je dit graag met enkele muisklikken voor elkaar kunnen krijgen. Nu zijn er veel manieren mogelijk om je favoriete sites te volgen. Je kunt uren bezig zijn om al je favorieten langs te gaan, maar de populairste en makkelijkste manier is om gebruik te maken van zogenaamde RSS-feeds.

RSS-Feeds
Really Simple Syndication is vrijvertaald de meest simpele vorm waarin een site nieuws kan publiceren. Vaak bestaan RSS-feeds uit een kop en een simpele samenvatting, die net genoeg interesse moeten wekken om de bijbehorende website te bezoeken. Door deze simpele opbouw kun je ze op vele verschillende manieren volgen. In de internetbrowser zelf, via een emailprogramma of een speciale RSS lezer zoals Google Reader. Nu is het verzamelen en volgen van nieuws via de computer met deze programma’s geen enkel probleem meer, maar wat als we deze nieuwtjes met ons mee willen nemen?

RSS op de ereader
Als je een iPod of iPhone als ereader gebruikt, kun je bijvoorbeeld van ByLine gebruikmaken. Voor telefoons die op Android draaien, zijn onder andere de apps Greed en NewsRob beschikbaar. Qua functionaliteit verschillen ze niet enorm veel van elkaar. Wat met name wel belangrijk is, is of het programma de mogelijkheid biedt om de feeds ook offline te lezen. Dan kun je de inhoud, teksten en plaatjes ook nog zien, mocht je geen permanente verbinding hebben.

Er is op dit moment helaas nog geen eInk-ereader op de markt die zelf RSS-feeds kan ontvangen en verwerken. Kindle-eigenaren kunnen met Kindlefeeder wel dicht in de buurt komen. Deze dienst verzameld de gewenste RSS-feeds voor je, en verstuurt deze vervolgens in de juiste opmaak naar jouw Kindle emailadres. De gratis variant is hierbij tot 12 feeds beperkt, terwijl de betaalde versie die beperking niet kent.

Calibre
Voor iedereen met andere ereaders is Calibre op het moment het beste alternatief. Met dit programma kun je eenvoudig RSS feeds verzamelen en automatisch geschikt laten maken voor de eigen ereader. Dit staat bekend als het maken van custom recipes of aangepaste recepten in het Nederlands.

Standaard zitten er in Calibre al een aantal recepten, welke onder de knop ‘Download Nieuws’ te vinden zijn. Hier kun je per feed aangeven hoe en wanneer Calibre op updates moet controleren. Naast deze meegeleverde feeds is het ook mogelijk om zelf recepten toe te voegen. Deze ‘persoonlijke bronnen’ kun je achter het pijltje vinden dat naast de knop ‘Download Nieuws’ staat. Hier kun je in de simpele modus zelf een recept maken door de URL van de betreffende feed op te geven. Wil je echter meer controle over het uiteindelijke resultaat, dan kun je van de geavanceerde modus gebruik maken. In deze modus kun je met de Python programmeertaal bestaande recepten aanpassen. Enkele screenshots: 1, 2, 3.

Voor de echte avonturiers is er ook een uitgebreide handleiding om zelf van bestaande RSS feeds custom recipes te maken. Mocht dit toch iets te gortig zijn, dan is er goed nieuws. Voor veel websites en RSS feeds zijn er namelijk al recepten door anderen gemaakt: veel van deze recepten kun je in dit forumtopic op Mobileread terugvinden; Als de gewenste RSS feeds eenmaal zijn verzameld, komen ze in de bibliotheek te staan, klaar om gelezen te worden.

En de toekomst?
Uiteindelijk zal met de opkomst van mobiel internet de drempel een stuk lager komen te liggen. In een ideale situatie is jouw ereader onderweg altijd online, en kan hij zelf de nieuwste informatie voor je binnenhalen. Zeker als ereaders eenmaal krachtig genoeg worden om bijvoorbeeld Android te draaien. Er zal dan een wereld aan nieuwe mogelijkheden opengaan om altijd en overal op de hoogte te blijven.

Vorig artikelMurdoch ziet iPad als redding kranten
Volgend artikelEbookdistributie in Frankrijk nog gefragmenteerd
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in