Vlaamse uitgevers en bibliotheken lanceren uitleenmodel voor digitale prentenboeken

0

Later deze week zal er een bijzondere nieuwe iPhone- en iPad-applicatie van Vlaamse makelij terug te vinden zijn in Apple’s Appstore. Via de zogenaamde Fundels-app zal je interactieve prentenboeken zowel tegen betaling kunnen downloaden als voor beperkte tijd gratis digitaal kunnen ontlenen.

Fundels staat voor ‘bundels vol fun’. Het zijn geanimeerde prentenboeken die kinderen aan de hand van allerlei praktische toepassingen willen helpen om hun schrijf-, spreek-, luister-, lees- en rekenvaardigheden te verbeteren. Zo bevatten de Fundels onder meer voorgelezen versies van boeken in verschillende talen en snelheden, spelletjes rond taalontwikkeling en didactische activiteiten bij het boek. Nagenoeg alle Vlaamse uitgevers van kinder- en prentenboeken (Lannoo, Clavis, Standaard… ) maken deel uit van het project.

Zo’n anderhalf jaar geleden lanceerde de Gentse ontwikkelaar Playlane de Fundels voor PC. Dankzij een samenwerking met de Vlaamse bibliotheeksector kunnen kinderen de Fundels ook ‘lenen’ in de bibliotheek. Ze kunnen er met andere woorden mee aan de slag op computers van de bib.

Later deze week introduceren Playlane en de overheidsorganisatie Bibnet ook een iPhone- en iPad-variant. Binnen die app zal je niet alleen een heleboel digitale prentenboeken kunnen downloaden, maar als lid van een openbare bibliotheek krijg je ook de mogelijkheid om ze voor een beperkte periode digitaal te ontlenen. Een speciale feature, aangezien het leenrecht – dat bibliotheken in staat stelt om auteursrechtelijk beschermde boeken, cd’s of films uit te lenen – tot op heden niet van toepassing was op ebooks.

Vorig artikelSamsung lanceert wifi-versie van 7-inch Galaxy Tab
Volgend artikelApple doet patentaanvraag voor hybride e-paper/LCD-scherm

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in