Voorzitter Vlaamse auteursvereniging ziet ebooks niet zitten

0

Volgens de nieuwe voorzitter van de Vlaamse auteursvereniging (VAV) wordt er ‘te veel heisa’ gemaakt rondom digitale boeken en zou de sector vast moeten houden aan het papieren boek. Die uitspraak deed hij tijdens De Staat van het Boek, een overleg van de Vlaamse boekensector dat op 24 april plaatsvond.

De Vlaamse boekensector doet het goed, in het eerste kwartaal van dit jaar werd een omzetstijging van 7,3% gerealiseerd. Dat neemt niet weg dat er zorgen zijn over de toekomst van de sector, niet alleen door ontlezing, vergrijzing en de economische crisis, maar ook door de toenemende digitalisering van het boek. Dat staat in verslag van de bijeenkomst op bibliotheekblad.nl.

De digitalisering van het boek zou niet bovenaan de agenda moeten komen als het aan VAV-voorzitter Marc Reugebrink ligt. Volgens hem moeten auteurscontracten wel worden aangepast, onder andere met een nieuwe definitie van ‘uitverkocht’. Maar verder leek hij het ebook weinig serieus te nemen: “Bij mijn weten ontstaat er binnen afzienbare tijd een enorme energieschaarste en dan werkt die iPad niet meer hoor”.

Ook André Vandorpe, de nieuwe directeur van Boek.be, loopt niet bepaald warm voor digitaal publiceren: “We kunnen niet om het ebook heen”, tekende Elselien Dijkstra van Bibliotheekblad op. Volgens Vandorpe zal Boek.be uitgevers op het gebied van de digitalisering “wel begeleiden en steunen”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in