Twee nieuwe ebookuitgevers zonder DRM: Girlebooks en Dancing Fools Press

0

Sinds gisteren is de wereld twee ebook uitgevers rijker: Girlebooks en Dancing Fools Press. Beide nieuwe uitgevers hebben een ding gemeen: ze schuwen DRM op hun ebooks.

Dancing Fools Press

Dancing Fools Press viert de oprichting met het uitbrengen van hun eerste ebook in verschillende ebook formaten, zonder DRM. De boeken worden zowel als ebook als in printversie gepubliceerd. In de filosofie van deze beginnende uitgever staat over DRM:
“DRM is een belachelijke poging om lezers te dicteren hoe ze hun gekochte verhalen kunnen lezen. Het doet niets anders dan het de lezers moeilijk maken door te bepalen op hoeveel platforms ze hun aankoop kunnen lezen. Daarom zijn onze ebooks DRM-vrij.”
En even verderop:
“Piraten krijgen uiteindelijk toch wel wat ze hebben willen, zelfs al beveilig je het. Alles wat DRM doet is eerlijke kopers straffen. Als je een ebook van ons illegaal hebt verkregen en je vond het leuk, waarom zou je ons er dan niet alsnog voor betalen?”

DFP doet aan maatschappelijk verantwoord ondernemen: 1% van de opbrengsten wordt geleend aan vrouwen in de Derde Wereld die hun eigen bedrijf hebben daar. Dat doen ze via Kiva.org.

Girlebooks

Girlebooks is een nieuwe uitgever die ebooks uitgeeft die geschreven zijn door vrouwen. Ze publiceren originele ebooks van hedendaagse schrijfsters, zonder DRM. De website is gemaakt door een vrouw die klassiekers en minder bekende ebooks bekend wil maken bij een groter publiek.

De keuze voor ebooks door vrouwen is er een van generaliserende aard. Vrouwen lezen meer dan mannen en dan lezen ze liever boeken geschreven door vrouwen, dan boeken geschreven door mannen. Omdat boeken door vrouwen pas de laatste paar decennia gepromoot worden, zijn er veel boeken die inmiddels in het publieke domein zitten, die misschien vergeten zijn. Girlebooks wil deze verloren juweeltjes opgraven en in de schijnwerpers zetten.

Het verschil met andere internetsites die gratis ebooks aanbieden, is dat Girlebooks de bestanden met de hand maakt en professioneel formatteert. Dat wil zeggen dat er klikbare inhoudsopgaves aanwezig zijn en dat de tekst schaalbaar is voor kleinere ereader apparaten zoals smartphones. Ook zit er geen DRM op, dus als je een ebook eenmaal hebt gedownload, is het voor altijd van jou.

(Via: Teleread.)

Vorig artikelAmazon vraagt patent op reclame in boeken
Volgend artikelPCM overweegt verkoop boekengroep

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in