Amazon licht DRM-beleid toe

0

Naar aanleiding van de huiswerk-rechtszaak moest Amazon haar DRM-beleid omtrent het weghalen van aangeschafte ebooks van de Kindle toelichten. De redenen zijn op het eerste gezicht niet heel vreemd, maar aan de tekst is vatbaar voor velerlei interpretaties.

Amazon moest het beleid bekend maken als onderdeel van de schikking omtrent het terughalen van 1984 en Animal Farm van George Orwell, waarmee ze het huiswerk van een jongen waardeloos maakten. Amazon zal een ebook van de Kindle verwijderen als:
1. De gebruiker instemt met verwijdering of aanpassing;
2. De gebruiker zijn geld terug wil of niet aan de betalingsverplichting kan voldoen, bijvoorbeeld als een credit card geweigerd wordt;
3. Een gerechtelijke of regelgevende organisatie verwijdering of aanpassing verlangt;
4. Verwijdering of aanpassing is redelijkerwijs noodzakelijk om de consument of de werking van het apparaat of netwerk te beschermen, bijvoorbeeld door schadelijke code te verwijderen binnenin een gekocht en gedownload werk.

Crunchgear zegt dat de omschrijving van deze vier redenen veel over laat aan interpretatie. De omschrijving “redelijkerwijs noodzakelijk” is een zeer ruim begrip.

Dit zijn dus de redenen die nu gelden voor het verwijderen van ebooks van een ereader. Maar als steeds meer ereaders internet connectiviteit krijgen, zullen zich steeds meer redenen kunnen gaan voordoen waarvoor ebooks verwijderd kunnen worden. Je zou deze vier redenen kunnen zien als de standaard DRM-mogelijkheden. Er zullen, door voortschrijdend inzicht en ontwikkelingen, misschien steeds meer redenen bijkomen om ebooks onaangekondigd van je ereader te verwijderen.

(Via: Teleread.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in