Vraag naar illegale ebooks stijgt snel

0

De uitkomsten van een onderzoek van technologiebedrijf Attributor suggereren dat de vraag naar illegale ebooks de afgelopen twee jaar flink gestegen is. De studie richtte zich op het gedrag van lezers die op zoek zijn naar illegale ebooks. In een jaar tijd was er een groei van 50 procent te zien in het aantal zoekopdrachten naar illegale downloads van boeken.

Volgens Attributor worden er nu dagelijks tussen de 1,5 en 3 miljoen zoekopdrachten naar illegale ebooks bij Google ingevoerd. De onderzoekers stellen dat deze schattingen nog voorzichtig zijn, omdat het enkel gaat om zoekopdrachten naar 89 van de bestverkochte Engelstalige titels.

Voor het onderzoek maakte Attributor speciale landingspagina’s aan voor een Google Adwords campagne. Mensen die een zoekopdracht naar een illegaal ebook invoerden, werden hiernaar doorverwezen en kregen een directe downloadlink en een link naar Amazon voorgeschoteld. De meerderheid klikte de downloadlink aan. Daarnaast richtte het onderzoek zich ook op Google Trends, waarmee gekeken werd welke websites het meest gebruikt werden door mensen die op zoek zijn naar illegale ebooks. Vooral Megaupload.com lijkt een populaire website voor ebookpiraten.

Het meest gezochte ebook in de onderzoeksperiode was ‘Breaking Dawn’ van Stephanie Meyer. Verder lieten de gegevens zien dat de vraag naar illegale ebooks na de lancering van de iPad met twintig procent gestegen is. Lezers met een iPad of iPhone zijn ook oververtegenwoordigd onder de mensen die een zoekopdracht naar een illegaal ebook invoerden.

Attributor is een bedrijf dat het aanbod illegale ebooks in kaart brengt en daar ook stappen tegen onderneemt. In 2009 richtte het bedrijf zich op downloadsite Rapidshare. Het wist ervoor te zorgen dat het aanbod illegale ebooks daar sterk verminderde, maar als gevolg daarvan werden andere websites belangrijker. Volgens Attributior is het dan ook zo dat het aanbod illegale ebooks altijd weer een ander kanaal weet te vinden wanneer er een geëlimineerd wordt.

Lees hier de volledige uitkomsten van het onderzoek

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in