‘Adobe bespioneert ebooklezers’

0

Als je nog gebruik maakt van het programma Adobe Digital Editions heb je bij deze een extra reden om dat niet langer te doen. Adobe verzamelt via het programma namelijk ongevraagd gegevens over je leesgedrag en de titels van alle ebooks die je op je computer hebt staan. Dat meldt The Digital Reader.

De nieuwste versie van ADE, versie 4, verstuurt een groot aantal gegevens naar de servers van Adobe. Het bedrijf houdt bijvoorbeeld bij welke boeken je opent, welke pagina’s je leest en in welke volgorde. Al die gegevens, inclusief de metadata van de ebooks, worden vanaf je computer naar de servers van het bedrijf verstuurd, onbeveiligd, in tekstbestanden.

Dit klinkt misschien nog niet zo opzienbarend – Apple, Kobo, Amazon, doen datzelfde ook – maar Adobe gaat nog verder. De software zoekt namelijk ook actief naar al de ebooks die je op je computer hebt staan, dus ook de ebooks die je niet in ADE geïmporteerd hebt. Ook de metadata van deze boeken wordt naar de servers van Adobe verstuurd.

In Nederland is het gebruik van de beveiliging van Adobe gelukkig erg beperkt, nu de meeste uitgevers zijn overgestapt op watermerkbeveiliging. Desondanks gebruiken nog veel mensen de software van Adobe om ebooks van en naar hun ereaders te sturen, of om ebooks op de computer te lezen. Met deze nieuwe informatie over Adobe is het waarschijnlijk slim om voor een ander programma te kiezen, als je niet wilt dat Adobe op de hoogte is van je leesgedrag.

Adobe heeft nog niet gereageerd op de onthullingen van The Digital Reader.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in