Inkmesh vergelijkt prijzen Amazon, B&N en Sony eBookstore

0

Inkmesh heeft een prijsvergelijking gedaan van ebooks bij Amazon, Barnes & Noble en Sony’s eBookstore. De reden voor deze vergelijking was dat Amazon zegt zijn ebooks zeer competitief te beprijzen. De makers van Inkmesh vroegen zich af hoe agressief het prijsbeleid van Amazon nu echt is.

Inkmesh is een site die ebooks van verschillende sites overzichtelijk bij elkaar plaatst en laat zien voor welke ereader het ebook geschikt is, plus waar de goedkoopste prijs te vinden is. Daartoe hebben ze een robotje gebouwd die op het internet op zoek gaat bij verschillende ebookwinkels en de resultaten laat zien op de site van Inkmesh.

In totaal hebben de mensen van Inkmesh 11.604 ebooks met elkaar vergeleken die allemaal beschikbaar waren bij de drie verkopers. Ze maken er wel een voorbehoud bij: de prijs en beschikbaarheid van een ebook kunnen in de loop van de tijd verschillen. De cijfers die zij gebruikt hebben, zijn geldig voor de laatste week van november. Bij de vergelijking zijn onder meer ook Fictionwise, Lulu en HarperCollins betrokken, inclusief de andere sites die geïndexeerd worden door Inkmesh.

De resultaten
Het eerste dat opviel, was dat Amazon een grote marktdominantie heeft: van alle 11.604 onderzochte ebooks waren 3.262 ebooks bij Amazon goedkoper dan bij de andere ebookstores. Voor 5.329 andere ebooks geldt bovendien dat Amazon de laagste prijs bij een andere ebookstore evenaarde. Dat betekent dat Amazon voor een totaal van 8.592 ebooks, ofwel 74% van de onderzochte ebooks, de laagste prijs heeft. Barnes & Noble kwam op de tweede plaats, maar wel op afstand. Op 463 titels had B&N de laagste prijs.

Een opvallend resultaat was dat Sony op slechts 18 ebooks de laagste prijs had. Dat is een percentage van 0,15. Het lijkt wel alsof Sony niet op prijs wil concurreren met de andere ebookwinkels. Op 423 ebooks had Sony een even lage prijs als de goedkoopste winkel..

Een paar andere statistieken van dit onderzoek:

  • Er waren slechts 398 gratis ebooks in de onderzochte groep van 11.604 ebooks;
  • De gemiddelde ebook prijs binnen de onderzochte groep van ebooks bedraagt bij Amazon $6,05; bij B&N is het $7,96 en bij Sony $8,77;
  • Op de derde plaats in goedkoopste ebooks staat Lulu: zij matchten 2251 ebooks in laagste prijs en hadden 181 ebooks die het goedkoopste waren;
  • Fictionwise eindigde als hekkensluiter: zij hadden slechts 50 ebooks die de laagste prijs matchten. Om het simpel te houden heeft Inkmesh het spaarprogramma (de zogenaamde club rebate) niet meegerekend.

Conclusie
Inkmesh concludeert dat Amazon de laagste ebookprijzen heeft, B&N volgt op afstand als tweede.

Of Amazon ook de eerste plaats zal blijven behouden is nog maar de vraag: volgend jaar gaat Google Editions van start en die zal zeker proberen om marktaandeel van Amazon af te snoepen. En wie weet wat de aankomende ereaders, zoals de nook en de Sony Daily Edition in Amerika nog kunnen klaarspelen voor de ebookwinkels van B&N en Sony?

Het zou leuk zijn ook eens zoiets voor Nederland en Vlaanderen te doen met zo’n grote hoeveelheid ebooks. eReaders.nl heeft al eens een top tien gedaan voor meest verkochte ebooks, maar daarbij is toen geen prijsvergelijking gemaakt. Zo’n prijsvergelijking is echter misschien wel interessant omdat de wet op de vaste boekenprijs niet geldt voor ebooks.

(Via: Inkmesh blog.)

Vorig artikelNieuwe update van FBReader
Volgend artikelAmazon bouwt bakstenen boekwinkels?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in