Hoe lees ik ePub met beveiliging: een handleiding

1

ePub, Adobe DRM, watermerk, social DRM: in de wereld van digitaal lezen is het niet altijd even duidelijk wat je nu precies koopt wanneer je een ebook aanschaft. En wat je vervolgens moet doen om het ebook op je ereader, tablet of smartphone te lezen. We zetten de mogelijkheden graag voor je op een rijtje.

De meeste Nederlandse ebooks die je kunt kopen bij ebookwinkels als Bol.com, ebook.nl en Libris.nl zijn bestanden in het ePubformaat. ePub is een bestandsformaat dat ‘reflowable’ is, dat wil zeggen dat de tekst zich aanpast aan de grootte van je scherm. Zo is een ebook in ePubformaat net zo goed te lezen op het schermpje van je smartphone als op een 6 inch eInk ereaderscherm of een groter tabletscherm. Om een ebook te beschermen tegen kopiëren en illegale verspreiding beveiligen veel uitgevers het ePubbestand. Deze beveiliging is er in een aantal verschillende smaken.

Adobe DRM
De meeste uitgevers maken gebruik van de kopieerbeveiliging die Adobe heeft ontwikkeld: Adobe DRM. Deze vorm van DRM is behoorlijk strikt en vereist een aantal handelingen om het ePubbestand goed te kunnen openen en lezen. Zo heb je een Adobe-account en het programma Adobe Digital Editions nodig om het bestand te kunnen openen en moet je het apparaat waarop je het ebook wilt lezen ook autoriseren met hetzelfde Adobe-account. Daarnaast mag je het ebookbestand op maximaal zes andere apparaten zetten. Elk apparaat moet daarbij gekoppeld zijn aan hetzelfde Adobe-account.

ePub met Adobe DRM lezen
De meeste populaire ereaders ondersteunen ePubbestanden met Adobe DRM. Je kunt dan in de instellingen je Adobe-account ingeven om het apparaat te autoriseren. Studon.nl heeft een handig videostappenplan gemaakt waarin uitgelegd wordt hoe je ebooks beveiligd met Adobe DRM op je eInk ereader zet. Het is ook mogelijk om ePubbestanden met Adobe DRM op de iPad of iPhone te lezen, daarvoor heb je een app nodig. De app Bluefire is hiervoor zeer geschikt. Klik hier voor meer informatie over het lezen van ePubbestanden met Adobe DRM op de iPad/iPhone. Ook op Androidapparaten is het lezen van ePubbestanden met Adobe DRM geen probleem: met de app Aldiko kun je de ebooks op je smartphone of tablet lezen.

Watermerk / Social DRM
Er zijn ook meer klantvriendelijkere methoden ontwikkeld om ebooks te beveiligen en daarbij zo min mogelijk drempels op te werpen voor de goedwillende koper van ebooks. Een goed voorbeeld hiervan is social DRM of watermerk. Uitgeverij Meulenhoff beveiligt al haar ebooks op deze manier, evenals Managementboek.nl. Een bekende social DRM-techniek is BooXtream. Door ebooks te voorzien van een watermerk of social DRM worden er zowel zichtbare (bijvoorbeeld naam en e-mailadres) als onzichtbare kenmerken toegevoegd aan het bestand. Op deze manier is het bij een illegaal verspreid ebook mogelijk om de originele bron te achterhalen.

ePub met watermerk / social DRM lezen
Een ebook dat beveiligd is met een watermerk of social DRM kan op elk apparaat dat ePubbestanden ondersteunt gemakkelijk gelezen worden. Hiervoor heb je geen speciaal account nodig. Ook is er geen limiet aan het aantal apparaten waarop het bestand geplaatst wordt. Elke ereader die ePubbestanden ondersteunt is geschikt voor ebooks met dit type beveiliging. Ook op de iPad of iPhone kun je deze ebooks gemakkelijk lezen, bijvoorbeeld met de standaard meegeleverde iBooks-app. Voor Androidapparaten is Aldiko de aangewezen app.

Onbeveiligde ePubbestanden
Er is ook een aanzienlijk aanbod van ebooks in ePubbestand zonder kopieerbeveiliging. Dat geldt voor de meeste gratis ebooks en ook voor bijvoorbeeld de ebooks van uitgeverij Eburon. Ebooks zonder kopieerbeveiliging kun je (net als ebooks met social DRM of watermerk) gemakkelijk op elk apparaat dat ePubbestanden ondersteunt lezen.

Amazon en iBooks van Apple
Er zijn ook ebooks in andere formaten dan het ePubformaat. De ebooks van Amazon en Apple hebben bijvoorbeeld hun eigen formaat en bijbehorende beveiliging. Wanneer je een ebook van Amazon aanschaft, kun je deze lezen op de ereaders van Amazon, zoals de Kindle, de tablet van Amazon (de Kindle Fire) of via een Kindle-app. De Kindle-app is er voor zowel de iPad of iPhone als voor Androidapparaten.

Apple heeft haar eigen ebookwinkel in de app iBooks. Via deze iBookstore kun je ebooks aanschaffen en direct lezen op je iPad of iPhone.

Meer lezen?
Meer lezen over ePub?
Meer informatie over digitaal lezen vind je in onze Beginnersgids.

Vorig artikelFoldme: interactie op een dubbelzijdige, opvouwbare tablet
Volgend artikelCopia laat auteur vragen beantwoorden in de marge

1 REACTIE

  1. […] Om dat ‘strikt persoonlijke’ eigendomsrecht te bewaken heeft de boekenbranche iets bedacht, namelijk het zogenaamde DRM (digital rights management). Daarmee wordt het gebruik van e-boeken op meerdere apparaten beperkt of zelfs na verloop van tijd onmogelijk gemaakt. Veel e-boeken zijn inmiddels voorzien van een ‘watermerk’ omdat DRM te beperkend en omslachtig is. Over DRM lees je meer op wiki Hoe dat praktisch in z’n werk gaat lees je op de website: https://www.ereaders.nl […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in