iPad geduchte concurrent voor ereaders

0

Martijn Joosse is sinds vandaag werkzaam als fulltime webredacteur voor eReaders.nl. Dit is zijn eerste bijdrage.

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeksbureau ChangeWave onder ruim 3.000 consumenten zal de iPad van Apple een grote invloed hebben op de ereadermarkt. De enquête werd uitgevoerd na de aankondiging van de iPad door Steve Jobs op 27 februari jongstleden.

De ondervraagden kregen een kort overzicht te zien van de kenmerken van de iPad, waarna de vraag werd gesteld hoe groot de kans was dat ze zo’n apparaat zouden kopen. 4 procent antwoordde daarop met ‘hoogst waarschijnlijk’ en 9 procent met ‘enigszins waarschijnlijk’. Deze percentages zijn hoger dan de percentages bij de introductie van de iPhone, in 2007.

Vervolgens werd aan eigenaars van ereaders gevraagd of ze nog steeds een ereader zouden hebben gekocht als in de tijd van aankoop de iPad al beschikbaar zou zijn. 45 procent van de ereaderbezitters gaf als antwoord dat ze voor de ereader zouden zijn gegaan, maar een aanzienlijk deel (27 procent) zou in plaats van een ereader de iPad hebben gekocht.

Een andere vraag in het onderzoek toont de werkelijke pre-release populariteit van de iPad: onder de ondervraagden die in de komende 90 dagen van plan waren een ereader of tablet te kopen, ging bij 40 procent van de antwoorden de voorkeur uit naar een iPad. Verder blijkt dat de vraag naar de iPad in de eerste zes maanden in elk geval nog zal stijgen.

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat 37 procent van de ondervraagden geïnteresseerd is in het lezen van boeken op de iPad. Nog eens 28 procent wil er graag tijdschriften en kranten op lezen.

De iPad belooft dus een populair apparaat te gaan worden. Voor Apple zit er wel een negatieve kant aan het verhaal, want de verwachting is dat consumenten de aankoop van andere Apple-producten als de iPhone en de iPod zullen uitstellen en in plaats daarvan een iPad zullen kopen.

Overigens moeten Nederlandse fans van Apple nog even wachten: de iPad wordt op 3 april in de VS en later die maand in een aantal grote Europese landen uitgebracht. Daar zitten Nederland en België niet bij, waarschijnlijk komt de iPad in deze landen in de zomer beschikbaar.

(Via: ChangeWave.com.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in