Apple mogelijk voor de rechter om ebookprijzen

0

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Apple en de vijf grootste uitgevers aangekondigd met rechtszaken te komen. De bedrijven worden ervan verdacht de prijs van ebooks kunstmatig verhoogd te hebben. Verschillende partijen zouden momenteel in overleg zijn om de zaak te schikken en een langdurige rechtszaak te vermijden.

De zaak draait om het feit dat uitgevers na de intrede van Apple op de boekenmarkt overgeschakeld zijn op een prijsbeleid waarbij de uitgever de prijs vaststelt en de verkopende partij een deel van de verkoopprijs als marge krijgt. Tot dan toe was juist de praktijk dat de verkopende partij de prijs bepaalde. Dit stelde Amazon in staat om de prijzen laag te houden en zo een groot marktaandeel te verkrijgen.

Een voorwaarde bij het nieuwe model van Apple was dat uitgevers de ebooks bij andere partijen onder dezelfde voorwaarden moesten verkopen. Daardoor stegen de prijzen bij elke ebookverkoper. De Amerikaanse overheid vermoedt nu dat deze afspraken tot prijsverhogingen gezamenlijk genomen zijn, waardoor mededingingswetten geschonden zouden zijn. Ook in Europa dreigen autoriteiten met een rechtszaak vanwege precies dezelfde praktijken.

Volgens de Wall Street Journal is niet elke uitgever bereid te schikken. Uitgevers vinden dat de toetreding van Apple en de omschakeling naar het nieuwe prijsmodel juist voor meer concurrentie gezorgd heeft. Omdat Amazon de ebooks tot dan toe soms met verlies verkocht, bemoeilijkte dat de toetreding van andere verkopers. Dit argument heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie echter niet kunnen overtuigen om af te zien van gerechtelijke stappen.

Een mogelijke oplossing waar uitgevers momenteel over nadenken, is om vast te houden aan het agency-model – waarbij de uitgever de prijs bepaalt – maar bepaalde kortingen aan boekwinkels toe te staan.

(Via Wall Street Journal.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in