Ebookdistributie in Frankrijk nog gefragmenteerd

0

In veel landen zijn er de afgelopen tijd systemen in het leven geroepen voor de distributie van ebooks. Soms door individuele uitgevers, soms vanuit de boekhandelaren, soms vanuit brancheorganisaties. In Nederland heeft het Centraal Boekhuis deze rol op zich genomen. In Frankrijk ziet het ebooklandschap er echter nog gefragmenteerd uit. De Franse overheid wil daar dan ook verandering in brengen.

Frankrijk kent een aantal grote uitgevers zoals Hachette, Galimard en Flammarion, die ook internationaal opereren. Door hun grootte konden ze zelf een eigen koers bepalen voor de distributie van ebooks. Een aantal uitgevers heeft zelf een ebookplatform in het leven geroepen, waar boekhandelaren terecht kunnen voor ebooks. Hachette heeft bijvoorbeeld Numilog en uitgever Editis heeft E-Plateforme.

In januari bracht een commissie, in het leven geroepen door minister van Cultuur Frédéric Mittérand, een rapport uit om te komen tot een nationaal en centraal ebookdistributiesysteem. Na de verschijning van dit rapport, verenigden vijf grote Franse boekhandelaren zich om te pleiten voor de komst van zo’n centraal systeem.

Sceptisch
De reactie van uitgevers op die oproep was vrij sceptisch. Ze vinden onder meer dat uitgevers en boekhandelaren niet dezelfde belangen hebben en dat samenwerking in een platform nergens toe zal leiden. Het idee waar de Franse uitgevers nog het meest voor warmlopen, is de ontwikkeling van een zogenaamde ‘hub’. De ebooks blijven dan nog steeds staan op de afzonderlijke platformen van de uitgeverijen, maar boekhandelaren kunnen die boeken verkrijgen via de hub, die in verbinding staat met al die platformen. Virginie Clayssen, hoofd van de afdeling digitale ontwikkeling bij Editis en voorzitter van de digitale commissie bij de Franse uitgeversbond, zegt dat uitgevers veel waarde hechten aan de controle over hun bestanden en bestandsformaten. “De platforms die nu in gebruik zijn, zijn ontworpen zodat het bestand de uiteindelijke klant alleen bereikt wanneer de transactie op de site van de retailer heeft plaatsgevonden.”

Op dit moment lijkt het erop dat de uitgevers aan het langste eind trekken. Zoals met veel zaken in Frankrijk, zijn ebooks niet alleen een zakelijke ontwikkeling, maar ook een politieke. De overheid stelt alles in het werk om de ‘cultuur’ te bewaken en bevorderen. Het belangrijkste argument hierbij is dat een gezamenlijk platform kan helpen het land te beschermen tegen inmenging van buitenlandse partijen als Google en Apple. Uitgevers denken echter dat zij zelf genoeg middelen in handen hebben om in elk geval hun eigen zakenbelangen te kunnen verdedigen.

(Via: Publishing Perspectives.)
Zie ook een interessante (Franstalige) discussie over ebookplatformen op een blog bij Le Monde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in