Verlaagd BTW-tarief voor ebooks krijgt wereldwijd voet aan de grond

0

De International Publishers’ Association (IPA) heeft in de eerste helft van dit jaar een onderzoek uitgevoerd naar de stand van zaken op het gebied van het BTW-tarief voor ebooks. Het onderzoek strekte zich uit over 88 landen. In meer dan de helft van deze landen vallen ebooks nu (vaak wel onder voorwaarden) onder een verlaagd BTW-tarief.

In een groot deel van deze landen zijn de standaardtarieven voor BTW het afgelopen jaar gestegen. Voor gedrukte boeken is een aangepast tarief de norm, niet een uitzondering, aldus de internationale uitgeversvereniging. In 86 procent van de landen vallen papieren boeken onder een laag tarief, of zijn ze in sommige gevallen zelfs volledig vrijgesteld van BTW.

Voor digitale publicaties ligt het echter ingewikkelder. In de Europese Unie mogen ebooks sinds kort onder voorwaarden met een lager BTW-tarief verkocht worden. Die voorwaarde is dat ze op een fysieke drager moeten staan, zoals een cd-rom of een USB-stick. 8 van de 27 lidstaten van de EU (waaronder Nederland) maken gebruik van deze mogelijkheid. Mede hierdoor is er volgens de IPA een trend te bespeuren. In 2010 had 58 procent van de onderzochte landen geen aangepast tarief voor digitale boeken, nu is dat nog maar 47 procent.

Frankrijk nam onlangs een wet aan die de mogelijkheid geeft om ook ebooks die via internet gedownload worden onder het lage BTW-tarief te plaatsen. In Spanje wordt eveneens aan dergelijke wetgeving gewerkt, hoewel dat nu nog tegen Europese regels ingaat.

De IPA maakt zich in het rapport sterk voor een consistente behandeling van digitale publicaties en pleit ervoor om ebooks in lijn met gedrukte boeken te behandelen. Onder de landen die dat nu al doen zijn bijvoorbeeld Zuid-Korea, India, Georgië en Kroatië.

Het volledige rapport is te vinden op de website van de IPA.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in