Geen Europees patent op Amazons ‘1-Click’-techniek

0

De Amerikaanse internetwinkel Amazon krijgt in Europa geen patent op de techniek die het bedrijf gebruikt om het voor klanten mogelijk te maken met een druk op een knop iets aan te schaffen. Volgens het Europees patentbureau is de oplossing van Amazon niet inventief en vernieuwend genoeg voor een patent.

In de Verenigde Staten had Amazon lange tijd een patent op het ‘1-Click’-kopen. Gedurende die tijd mochten concurrenten de techniek alleen gebruiken met een licentie van Amazon. In 2007 kwam daar echter een einde aan, toen het Amerikaanse patentbureau een groot aantal onderdelen van het patent niet meer geldig verklaarde.

Critici vonden dan ook dat de techniek van Amazon veel te algemeen was om voor een patent in aanmerking te komen. Het ‘1-Click’-aanschaffen is gebaseerd op het gebruik van cookies om gegevens over een klant lokaal op te slaan, waardoor die bijvoorbeeld niet voor iedere aanschaf betaalgegevens moet invullen of hoeft te bevestigen.

Het EPO (European Patent Office) gaat mee in die kritiek en stelt dat de vinding van Amazon niet een vernieuwend element is maar een uitbreiding van een eerder op de markt geïntroduceerd vernieuwend element, namelijk cookies.

De beslissing van het EPO betekent goed nieuws voor Europese webwinkels. Die kunnen zonder mogelijke claims van Amazon vergelijkbare technieken gebruiken om bijvoorbeeld de aanschaf en het lezen van ebooks gebruiksvriendelijk te laten verlopen.

(Via Tweakers.)

Vorig artikelVerlaagd BTW-tarief voor ebooks krijgt wereldwijd voet aan de grond
Volgend artikelAmazon en Barnes & Noble elimineren betaalmuur voor New York Times-abonnees

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in