Baby-BeBook levert volwassen prestaties

0

Op het eerste gezicht lijkt de BeBook mini van Endless Ideas simpelweg een verkleinde uitvoering van de bekende BeBook. Schijn bedriegt, want de mini is sneller, beschikt over meer geheugen en gaat nog zuiniger met zijn batterij om. Maar leest zo’n klein scherm eigenlijk wel fijn? eReaders.nl voelde de BeBook mini aan de tand en concludeert: size doesn’t matter.

Het eerste wat opvalt bij het uitpakken van de Mini is z’n gelijkenis met ‘grote broer’ BeBook 1. De behuizing, het scherm, de bedieningsknoppen, het is allemaal in dezelfde verhouding, maar dan een slag kleiner. Het 5″ scherm zit qua afmetingen tussen de gangbare 6″ schermen en de grotere smartphones in.

Nader onderzoek wijst uit dat de BeBook mini één nieuw bedieningsorgaan heeft, in de vorm van een up/down schakelaartje aan de rechterzijde. Hiermee kan door een ebook gebladerd worden. Als je de ereader met je rechterhand vasthoudt, kun je dit schakelaartje met de duim bedienen. Dat gaat fijner dan met knoppen aan de voorzijde van het apparaat. Het schakelaartje is geen scrollwieltje, je moet echt een klein klikje geven om de pagina om te kunnen draaien.

Scherm
Het eInk scherm heeft ongeveer hetzelfde contrast als dat van grote broer en voorganger BeBook 1 (ook Vizplex technologie). Het scherm biedt voldoende contrast om lekker te kunnen lezen, ongeveer vergelijkbaar met een krantenpagina. Ook in vol daglicht blijft het scherm prima leesbaar. Het scherm ververst wel veel sneller dan het eerste model BeBook, dat komt mede door de snellere processor (400 MHz) waarmee de Mini is uitgerust.

Het grootste verschil in scherm zit hem natuurlijk in de grootte; ook al is het scherm maar één inch (2,54 cm) kleiner in diagonaal dan het tot op heden gebruikelijke 6” formaat, het apparaat is echt een stuk kleiner. Dat heeft als voordeel dat de ereader zelf ook veel kleiner en lichter is, maar er past beduidend minder tekst op een virtuele pagina (zie ook deze pdf waarin je de verschillende schermen kunt vergelijken).

Voor het idee: De oppervlakte van een 5” scherm bedraagt 75 vierkante centimeter, ofwel 70% van de oppervlakte van een 6” scherm (welke een oppervlakte heeft van 108 vierkante cm). Op het scherm van de Baby BeBook passen bij een lettergrootte van 12pt ongeveer 100 woorden. Bij een gemiddelde leessnelheid betekent dat ca. 2-3 keer per minuut ‘omslaan’. Dat omslaan gaat lekker snel, het BeBookje reageert een stuk sneller dan zijn voorganger.

Ebook formaten
De Mini slikt ePub en pdf documenten, zowel met als zonder beveiliging (Adobe DRM). Daarmee is de BeBook Mini onder meer klaar voor de ebooks die Bol.com sinds kort verkoopt. Ook ouderwetse txt-bestanden kun je lezen op dit apparaatje. Je kunt ook Mobipocket ebooks lezen, maar die mogen dan weer niet beschermd zijn met DRM. In de praktijk betekent dit vaak dat je je netjes aangeschafte (dus voorzien van DRM) Mobipocket ebook collectie niet kunt lezen op de BeBook Mini. Dat is overigens niet de schuld van de BeBook, maar van Amazon, die niet wil dat hun beveiligde ebooks worden gelezen op een apparaat waarop een ander DRM systeem aanwezig is…

Wie luisterboeken of muziek wil meenemen komt ook aan zijn trekken, want de Mini kan ook met mp3tjes overweg: er is een aansluiting voor een standaard koptelefoon. Uiteraard kan de BeBook Mini ook afbeeldingen tonen (in grijstinten uiteraard), welke er overigens wat minder pixelig uitzien dan bij de Cybook Opus. Pdf leest minder fijn, omdat deze bestanden meestal te groot zijn om goed weergegeven te worden op een 5″ scherm.

Zoom
De lettergrootte bij reflowable ebooks (zoals die in het ePub formaat) kan op vijf verschillende standen worden gezet, waarbij de één na kleinste stand wat mij betreft toch het fijnste leest. Bij een keuze voor grotere letters worden de zinnen wel erg kort en moet je (te) vaak ‘omslaan’.

De ebooks moeten nog ouderwets met een usb kabeltje op de Mini gezet worden. De Mini laadt ook op via een usb verbinding. Later dit jaar verschijnt ook de BeBook 2, met een 6″ scherm, die is wel draadloos. Maar in de praktijk is het geen probleem dat je ebooks met een kabeltje moet overzetten, dat gaat bovendien erg eenvoudig met Adobe Digital Editions.

Ik raad wel aan om een apart hoesje te kopen waar de BeBook Mini in past, zo lijkt het alsof je een boek in je hand hebt. Een sleeve is wat onpraktisch. Je kunt hem niet om je reader laten zitten als je wil gaan lezen en biedt ook minder bescherming.

Al met al is de 5 inch BeBook Mini een interessant apparaatje voor wie onderweg wil lezen. Hij lijkt echter wel wat veel op zijn voorganger, de BeBook 1. Die was al niet zo sexy vormgegeven, voor het design hoef je de BeBook Mini dus niet te kopen. Ga je voor praktisch, handzaam leescomfort (bijvoorbeeld in de trein of in het vliegtuig) dan is dit een uitstekende keuze. Maar voor thuisgebruik is toch minstens een 6″ scherm aan te raden.

De adviesprijs van de BeBook Mini is 199 euro. Het is daarmee één van de goedkopere ereaders die momenteel beschikbaar zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in