Oprichter van Project Gutenberg is overleden

0

Deze week is Michael Stern Hart, oprichter van Project Gutenberg overleden. Hart staat bekend als de uitvinder van het elektronische boek. Hij heeft de afgelopen veertig jaar gewerkt aan Project Gutenberg.

Project Gutenberg wordt gezien als het vroegste en langstlopende online literatuurproject. Michael Hart startte met het project in 1971, met de digitalisering van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring. Het doel van Project Gutenberg is om culturele werken te digitaliseren en te archiveren. De meeste ebooks uit de collectie vallen in het publieke domein. Op de website worden momenteel meer dan 36.000 gratis ebooks aangeboden in verschillende formaten zoals HTML, PDF, ePub en MOBI.

In een interview in 2009 vertelde Hart dat hij er nooit aan heeft gedacht om het project op te geven, ook niet aan het begin van het project, tussen 1971 en 1988-89, toen niemand er aandacht aan besteedde. Want hij was ervan overtuigd dat ebooks en digitale bibliotheken twee wonderen zouden zijn voor de nieuwe wereld. In 2011 vertelde Hart over het project: “Een ding over ebooks waar de meeste mensen nog niet over nagedacht hebben is dat ebooks het enige zijn, na lucht, waarvan het mogelijk is om zoveel van te hebben als we willen.”

Een gedeelte uit het overlijdensbericht op de website van Project Gutenberg:

“Michael zal herinnerd worden als een goede vriend, die persoonlijke luxe opofferde om te vechten voor alfabetisering en voor het behoud van publieke domein rechten en rijkdommen voor het algemeen belang.”

(Via: Project Gutenberg)

Vorig artikelKobo sluit overeenkomst met Redcoon voor verkoop ereader in Europa
Volgend artikelAmazon opent vermoedelijk een Spaanse webwinkel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in