Gisteren kwam het grote nieuws dat de Kindle 2 de Atlantische Oceaan oversteekt en ook in Nederland te koop is. Amazon gebruikt voor de Kindle 2 de eigen DRM, zodat Nederlandse uitgevers die als standaard ePub met Adobe DRM hebben gekozen hun ebooks niet beschikbaar kunnen maken. Maar er is een groter gevaar waardoor we in Nederland waarschijnlijk ook nauwelijks Engelstalige ebooks kunnen lezen op de Amerikaanse ereader.
Dat gevaar heet: territoriale beperkingen. Voor ieder land apart wordt door uitgevers onderhandeld over het uitgeven van een ebook of een papieren boek. Zo heeft in Engeland Bloomsbury het recht op het uitgeven van de Harry Potter-reeks en in Nederland is dat Uitgeverij de Harmonie. Het kan dus zijn dat een boek alleen beschikbaar is in het land van de schrijver, omdat geen enkele uitgeverij zich ervoor interesseert of omdat er niet genoeg geboden is voor de rechten.
Als je voor het eerst ebooks koopt met de Kindle registreert het apparaat het land waarvandaan je je ebook aanschaft. Amazon gaat er dan vanuit dat je altijd van daaruit je ebooks koopt. De uitgeefrechten van het land waarin je woonachtig bent gelden dus voor de aanschaf van ebooks, niet het land waar je toevallig op vakantie bent of waar je voor je werk naar toe moet.
Veel Engelstalige ebooks zullen dus niet beschikbaar zijn op de Kindle in Nederland, omdat de uitgevers de rechten niet vrijgeven naar de andere landen of om de eerder genoemde redenen. In de bevoogdende woorden van de UK Publishers Association: “… consumers will buy works appropriate to the country they are in.” Dat betekent: “…consumenten zullen boeken kopen, passend bij het land waar ze wonen”.
Het lijkt erop dat de uitgevers er op staan dat ebooks niet buiten de landsgrenzen treden. Nederlandse ebooks kunnen niet gelezen worden en Engelstalige ebooks zullen amper beschikbaar zijn wegens die geografische beperkingen.
(Via: Teleread.)