Centraal Boekhuis gaat ebooks leveren voor iBookstore

0

Het Centraal Boekhuis gaat ebooks van Nederlandse uitgevers aanleveren aan Apple voor de verkoop via de iBookstore. Het CB heeft daarvoor een contract gesloten met Apple, meldt Boekblad.

Uitgevers kunnen via het Centraal Boekhuis hun ebooks gaan aanbieden in de iBooks-applicatie voor iPhone en iPad. Daarvoor hoeven ze zich niet speciaal aan te melden, want het loopt via een addendum op de bestaande eBoekhuis-contracten van uitgevers. De dienst moet later deze maand ingaan. De ebooks komen dan eerst beschikbaar in de landen waar de iBookstore al is opengesteld door Apple. Pas wanneer er voldoende aanbod is zal Apple de deuren van de Nederlandse afdeling van de iBookstore opengooien.

Door deze coördinerende rol van het CB is de kans groot dat er binnenkort Nederlandse ebooks te koop zijn via de iBooks app. Wel hangt het opengaan van de winkel uiteindelijk af van het aantal Nederlandse uitgevers dat zijn boeken beschikbaar wil stellen in de iBookstore. Volgens Mathijs Suidman van het Centraal Boekhuis zijn niet alle titels die nu al in ebookvorm te koop worden aangeboden automatisch te vinden in de iBookstore. “De uitgever kan zelf aangeven of een ebook ook beschikbaar moet zijn in de Apple iBookstore.”

De uitgever is niet volledig vrij in het stellen van de prijzen voor de ebooks die via iBooks verkocht worden. Apple vereist dat de prijs van een ebook gebaseerd is op een vaste verhouding ten opzichte van de prijs van het papieren exemplaar. In andere landen waar de iBookstore inmiddels geopend is, zoals de VS en Canada, betekende dit dat de prijzen van ebooks vaak iets stegen.

Vorig artikelVraag naar illegale ebooks stijgt snel
Volgend artikelVargas Llosa: een boek is een papieren boek
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in