Uit een onderzoek van Stichting Lezen blijkt dat de ereader op dit moment als enige digitaal leesapparaat de concurrentie met het gedrukte boek aan kan. Niels Bakker van de Vrije Universiteit onderzocht in opdracht van Stichting Lezen de stand van zaken op het gebied van digitaal lezen in Nederland.
Onder meer via een enquête onder het panel van onderzoeksbureau Intomart GFK deed Bakker onderzoek naar de digitale leesgewoontes van Nederlanders. Daaruit bleek dat ongeveer drie op de tien Nederlanders wel eens een literaire tekst leest via een scherm, of dat nu een ereader, tablet, mobiele telefoon of computer is.
Ouderen lezen relatief gezien minder vaak van een scherm, maar opvallend is dat de intensiviteit van digitaal lezen wel stijgt met de leeftijd. De frequentie, tijdsbesteding en het aantal teksten zijn hoger voor oudere mensen dan voor jongere mensen. Onder de literaire teksten zijn vooral romans en korte verhalen populair. Gedichten en verhalen met plaatjes en audio scoren minder goed als het gaat om digitaal lezen.
Het onderzoek richtte zich ook op de mogelijke barrières voor de doorbraak van digitaal lezen. Onder de respondenten van de enquête werd de prijs van ebooks als belangrijkste hindernis gezien. De beveiliging, het gemis van gevoel en geur van papier en de vraag of er niet genoeg ebooks beschikbaar zouden zijn werden als minder belangrijk ervaren.
In vergelijking met andere leesapparaten komt de ereader het meest tegemoet aan de wensen van lezers. De ondervraagden ervaren nauwelijks verschil tussen de ereader en het gedrukte boek. Op basis van de resultaten concludeert Bakker dat de ereader het eerste medium is dat volmondig als leesapparaat geaccepteerd wordt en de potentie heeft het gedrukte boek te vervangen. Dat komt vooral doordat de ereader de leeservaring van gedrukt papier benadert, en door de afmetingen en grootte van het apparaat. Veel gebruikers denken dan ook in de toekomst steeds meer boeken op de ereader te lezen.
Drie op de tien Nederlanders geeft aan op dit moment nog geen literaire teksten van een scherm te lezen maar dit in de toekomst wel te gaan doen. Het grootste deel van de bevolking, ruim veertig procent, is echter helemaal niet van plan dit in de toekomst te gaan doen. Volgens Bakker blijkt hieruit de tweedeling onder Nederlanders: een grote groep denkt nooit digitale literaire teksten te gaan lezen, een ander groot deel is juist enthousiast.
Het rapport met de onderzoeksresultaten kan gedownload worden bij Stichting Lezen.