Vraagtekens bij Amazon’s ebookuitleendienst

0

Verschillende partijen maken zich zorgen over de ebookuitleendienst van Amazon. Amazon lanceerde de dienst vorige week voor Amazon Prime-abonnees. Uitgeverijen melden dat Amazon titels opgenomen heeft in de bibliotheek zonder toestemming. En literair agenten zijn verontrust over het effect van de gratis uitleningen op de royalty’s.

Amazon biedt Amazon-Prime abonnees de mogelijkheid om één gratis ebook per maand te lenen uit een selectie van 5000 titels. In een nieuwsbrief van de website Publishers Marketplace werd echter vermeld dat enkele van de titels opgenomen zijn in Amazons bibliotheek zonder toestemming of bevestiging van deelname van uitgevers en rechthebbenden. Volgens de blog FutureBook hebben de uitgeverijen Lonely Planet, Rosetta Books en F+W Media toestemming gegeven aan Amazon voor de dienst. Titels van andere uitgeverijen zoals Bloomsbury USA, Algonquin Books en W. W. Norton zijn opgenomen in de bibliotheek maar het is niet duidelijk of dit met toestemming gebeurd is.

Amazon verklaart dat de titels uit de bibliotheek afkomstig zijn van verschillende uitgeverijen onder verschillende voorwaarden. Het bedrijf legt uit: “Voor de meeste titels heeft Amazon een overeenkomst gesloten met de uitgeverijen om de titels op te nemen voor een vast honorarium. In sommige gevallen koopt Amazon een titel voor elke keer dat het geleend wordt door een lezer, volgens de standaard condities van de groothandel, als een test zonder risico om uitgeverijen de groei en opbrengsten te tonen van de nieuwe dienst.”

De Association of Authors’ Representatives (AAR) heeft eveneens bezorgdheid geuit omtrent de dienst. De organisatie maakt zich zorgen over hoe auteurs beloond worden voor de uitleningen van de ebooks. De AAR legt in een blog op de website uit dat zij niet geraadpleegd is over “deze nieuwe vorm van gebruik van copyrightmateriaal” en dat zij niet op de hoogte is van hoe uitgeverijen van plan zijn om auteurs te betalen voor dit gebruik van hun boeken.

De Kindle Owners’ Lending Library is een voortreffelijk nieuw voordeel voor Kindle-eigenaren en een volledig nieuwe groeimogelijkheid voor auteurs en uitgevers”, aldus Russ Grandinetti, directeur van Kindle Content.

(Via: The Bookseller en FutureBook)

Vorig artikelDe Standaard Magazine heeft nu eigen app
Volgend artikelBarnes & Noble heeft internationale uitbreidingsplannen voor de Nook

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in