Marktaandeel ebooks in Nederland blijkt lager door meetfout

0

Volgens een artikel op Boekblad is het marktaandeel van ebooks in Nederland de laatste maanden stelselmatig te hoog ingeschat. Meetinstituut GfK zou cijfers van Vlaanderen hebben meegeteld in de berekeningen voor Nederland.

In september was het aandeel ebooks op de totale Nederlandse boekenmarkt 1,4 procent, zo bleek uit onderzoek van GfK. Maar klopt dat wel? GfK krijgt de verkoopcijfers van ebookdistributeurs ePagine en eBoekhuis. Beide bedrijven leveren aan zowel Nederlandse als Belgische boekverkopers.

Op het moment van afrekenen gaat het waarschijnlijk in elk geval mis: “Van klanten met alleen een e-mailadres van hotmail of gmail en een creditcardnummer, weten zij ook niet waar die vandaan komt.”

Volgens Joop van Dalen van Stichting Marktonderzoek Boekenvak klopt het dat het marktaandeel tot nu toe waarschijnlijk te hoog is ingeschat. Hij denkt na over een oplossing, maar dat ligt nog niet eenvoudig: “Binnenkort wil ik een paar grote uitgevers vragen om te gaan testen: hoe moeilijk is het voor hen om onderscheid naar land te maken.”

Boekblad berekent dat het marktaandeel ebooks eerder in de buurt van de 1,15 procent ligt dan rond 1,4 procent. Naar de echte getallen blijft het echter gissen, want feitelijk heeft niemand daar goed zicht op.

Vorig artikelBarnes & Noble heeft internationale uitbreidingsplannen voor de Nook
Volgend artikelBundelen van ebook en gedrukt boek mag

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in