Bundelen van ebook en gedrukt boek mag

0

Het Commissariaat voor de Media (CvdM) heeft geoordeeld dat de actie van Van Duuren Media waarin een bundel van een ebook en een papieren boek wordt aangeboden legaal is. De bundelactie van uitgeverij Van Duuren is niet in strijd met de Wet op de vaste boekenprijs. Dankzij de uitspraak kan de uitgeverij doorgaan met de actie in samenwerking met Yindo.

Vorig jaar begon de uitgeverij Van Duuren Media met de bundeling van ebooks en papieren uitgaven via het ereadingplatform Yindo. Via de actie ‘Registreer uw boek’ kan de lezer van verschillende gedrukte uitgaven hun titel registreren en die vervolgens een maand gratis digitaal lezen. Het doel van de actie is om lezers vertrouwd te maken met digitaal lezen, als ook om ‘de discussie rond het bundelen van p- en e-boeken open te breken”.

In het persbericht over de bundelactie legde de uitgeverij al uit dat hun actie legaal is omdat die geen korting geeft op het fysieke boek want iedereen kan het boek registreren, niet alleen de koper. Het rechtsoordeel van CvdM luidt daarom: “Naar het oordeel van het Commissariaat is, wanneer door de uitgever gratis inzage in de elektronische versie van een boek wordt verschaft aan iedereen die het ISBN van dat boek registreert, geen sprake van het verlenen van ongeoorloofde korting omdat het verkrijgen van het voordeel niet is gekoppeld aan de verkoop van een boek.”

Na deze uitspraak streeft de uitgeverij ernaar om al zijn nieuwe titels met een gratis maandlicentie te bundelen. “Met dank aan Yindo natuurlijk, het platform dat ons de mogelijkheid biedt om zo’n actie in de markt te zetten zonder dat we bang hoeven te zijn voor (illegale) downloads of andere vormen van piraterij”, aldus Bob van Duuren, directeur en uitgever bij Van Duuren Media en directeur van Yindo.

(Via: Blog van Bob van Duuren)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in