KBb en GAU starten 1 januari met realisatie Nederlands ebookplatform

0

De Koninklijke Boekverkopersbond en de Groep Algemene Uitgevers werken vanaf 1 januari 2011 aan de realisatie van een gezamenlijk ebookplatform. De initiatiefnemers willen op deze manier proberen de markt voor het Nederlandse ebook in eigen handen te houden en de consument een laagdrempelig platform aanbieden.

Het ebookplatform komt er om een tegenwicht te bieden tegen buitenlandse partijen als Apple en Google die ook de Nederlandse ebookmarkt op willen. Door het ontwikkelen van een gezamenlijk platform wordt ook de kleinere, minder kapitaalkrachtige en IT-gerichte boekhandels de mogelijkheid geboden om te participeren in deze snel groeiende digitale boekenmarkt. Voorwaarden voor dit systeem zijn openheid (onafhankelijk van bestandsformaat en soort DRM), gebruiksvriendelijkheid en een onafhankelijk beheer van het platform.

Het te realiseren platform bestaat uit drie lagen, zo is te lezen op de website van Boekbond. Project Terra is het technische fundament van het systeem en vormt de “achterkant” van het platform. Project Tuin is de “middenlaag” van het systeem waar de klant zoekmachines kan raadplegen en in kan loggen op zijn eigen account om boeken te kopen en te lezen in een cloudomgeving. Dit laatste wil zeggen dat er geen problemen meer zullen optreden met het downloaden van ebooks op een of meerdere apparaten omdat de klant de aangeschafte bestanden nu op een veilige manier op elk apparaat zal kunnen lezen door middel van een login-code. Ook is het binnen Project Tuin voor boekhandels mogelijk om titelinformatie te verrijken met bijvoorbeeld recensies. De laatste laag betreffen de webshops van de boekhandels zelf die aangesloten kunnen worden op het platform.

(Via: Boekbond.)

Vorig artikelManagementboek.nl introduceert ‘klantvriendelijk beveiligde ebooks’
Volgend artikelSeth Godin en Amazon beginnen ‘The Domino Project’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in