Overheid wil landelijke digitale bibliotheek

0

Er gaat één landelijke digitale bibliotheek komen waar alle leden van openbare bibliotheken toegang toe zullen hebben. Ieder lid kan in de digitale bibliotheek ebooks lenen uit de digitale collecties van vrijwel alle Nederlandse bibliotheken. De digitale bibliotheek is naar verwachting eind volgend jaar gereed.

Staatssecretaris Zijlstra schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat er een gezamenlijke digitale infrastructuur moet komen voor alle Nederlandse bibliotheken. Dit is volgens Zijlstra efficiënter en goedkoper dan wanneer bibliotheken een eigen digitale collectie opzetten en beheren. Zijlstra legt uit dat voor bibliotheken in kleinere gemeenten het moeilijk is de ontwikkeling op het gebied van ebooks bij te benen.

“Je ziet in de media-uitgaven bij de bibliotheken nu al een verschuiving plaatsvinden van fysiek naar digitaal. Die ontwikkeling is onomkeerbaar. Daarom is het goed dat bibliotheken de handen ineenslaan en zich samen richten op de toekomst. Bibliotheken hebben een belangrijke functie in de samenleving. Met de digitale bibliotheek kunnen ze die functie blijven vervullen”, aldus de staatssecretaris.

Voor de ‘digibieb’ komt in totaal ongeveer 30 miljoen euro beschikbaar. Een enkele bibliotheek is al aangesloten op het netwerk. Het is de bedoeling dat eind 2012 alle bibliotheken aangesloten zullen zijn. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DNBL) doen ook mee.

(Via: Rijksoverheid)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in