Hoe je ePub ebooks uit de iBookstore kunt lezen op andere apparaten

0

De ebooks die je in de iBookstore van Apple vindt worden aangeboden in het ePub formaat. Deze zijn niet altijd voorzien van DRM. Deze ebooks kun je relatief eenvoudig lezen op andere apparaten, zoals een ereader of computer. In deze korte how-to wordt uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.

Om de ebooks die je via je iPad of iPhone hebt gekocht in de iBookstore te benaderen moet je eerst je iOS device synchroniseren met iTunes. Vervolgens ga je naar de directory waar iTunes standaard je aangekochte media opslaat (te vinden via menu Voorkeuren -> Geavanceerd -> Locatie map iTunes Media). In deze directory vind je als het goed is een map genaamd ‘Books’.

In de Books directory zie je de namen van de auteurs wiens ebooks je hebt aangeschaft. De ePub bestanden vind je terug in deze directories. Het enige flauwe is dat je niet kunt zien of de ePub bestanden in kwestie met DRM zijn beveiligd of niet. Daar kom je snel genoeg achter door de ePub te openen met bijvoorbeeld Adobe Digital Editions.

Naarmate meer uitgevers ervoor kiezen om ebooks zonder DRM te leveren in de iBookstore kun je je ebookcollectie minder Apple-afhankelijk maken door af en toe de ePub bestanden elders op te slaan en naar wens op bijvoorbeeld een ereader te zetten die overweg kan met ePub, of zelfs de ebooks omzetten naar het Kindle-formaat via het gratis ebook-management programma Calibre, zodat je de Apple ebooks kunt lezen op de ereader van Amazon.

Ebooks die wel voorzien zijn van DRM kun je niet openen of omzetten. Helaas is Apples DRM systeem, dat onder andere gehanteerd wordt in de iBookstore, niet compatible met Adobe DRM.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in