Zojuist heeft Amazon-ceo Jeff Bezos in New York de opvolger van de Kindle gepresenteerd. De Kindle 2, zoals de e-reader officieel heet, is een stuk dunner ten opzichte van zijn voorganger en beschikt over een verbeterd 6” eInk display. Belangrijkste nieuwe toevoeging: een ingebouwde text-to-speech functie, zodat de Kindle ook ebooks, blogs en kranten voor kan lezen.
Het gerucht dat Amazon een nieuwe e-reader zou presenteren deed al maanden de ronde. De eerste Kindle e-reader werd eind 2007 gelanceerd en was direct een hit, alhoewel Amazon zich altijd in nevelen heeft gehuld als het om verkoopaantallen gaat. Volgens analisten zouden er van de eerste Kindle ongeveer een half miljoen exemplaren verkocht zijn.
Design en specificaties
Het design van de Kindle is flink aangepakt. De nieuwe e-reader is een stuk platter en lichter dan zijn voorganger. Bovendien is de capaciteit van de accu verbeterd, zodat de Kindle 2 tot 25% langer doet op één lading. Daarnaast beschikt het eInk scherm nu over 16 grijstinten (dat waren er 4) en is de aansturing van het scherm sneller geworden, zodat er sneller door een ebook ‘gebladerd’ kan worden. Er kunnen meer ebooks mee, er passen tot 1500 titels in het geheugen van 2 GB.
Niet alleen is het design verbeterd, ook de bediening van de e-reader is aangepakt. Een nieuwe 5-weg knop maakt navigeren eenvoudiger. Daarnaast zijn de bladerknoppen wat handiger gesitueerd, bij de oude Kindle was de klacht vaak dat deze per ongeluk doorbladerde omdat men per ongeluk één van de bladertoetsen indrukte.
De Kindle 2 maakt gebruik van het Whispernet netwerk om zonder tussenkomst van een computer draadloos content binnen te halen. Er zijn geen abonnementskosten verbonden aan het gebruik van het mobiele netwerk; de kosten voor het gebruik van Whispernet zijn verdisconteerd in de aanschafprijs van ebooks of epapers.
Voorlezen
Zeer innovatief is de toevoeging van een ingebouwde spraaksynthesizer. De Kindle 2 kan nu ebooks en digitale kranten voorlezen. Ideaal voor slechtzienden, die overigens ook al de lettergrootte van getoonde ebooks en epapers kunnen instellen. In één klap kunnen mensen met een leeshandicap beschikken over ruim 200.000 (voornamelijk Engelstalige) titels en die laten voorlezen door de Kindle.
Over voorlezen gesproken, na de presentatie van Kindle 2 door Jeff Bezos kwam horror-auteur Stephen King op het podium, die een stukje voorlas uit zijn – exclusief op de Kindle te verschijnen – boek ‘UR’, met daarin een rol voor de Kindle. King was één van de eerste auteurs ter wereld die experimenteerde met het ebook; hij publiceerde eerder zijn boek Riding the bullet in delen via zijn website.
Ontsteken
De naam Kindle is afgeleid van een wat oudere Engels uitdrukking voor ‘ontsteken’. Het idee was dat de Kindle de interesse in elektronisch lezen flink zou doen toenemen, het e-vuurtje moest als het ware aangestoken worden. Dat is zeker gelukt, met de endorsement van Oprah Winfrey en de lancering van Kindle 2 als – voorlopige – hoogtepunten.
De Kindle biedt niet alleen directe toegang tot de Kindle store, waar in bijna twee jaar tijd ongeveer 140.000 nieuwe titels verschenen boven de oorspronkelijke 90.000 titels, maar gebruikers kunnen zelf ook documenten uploaden naar een Amazon server die ze dan converteert en op de Kindle plaatst. Tevens is er een rudimentaire webbrowser ingebouwd in de e-reader.
Via het toetsenbord kunnen zoekwoorden ingevoerd worden, zodat alle geinstalleerde ebooks en kranten vanuit de bibliotheek doorzocht kunnen worden. Ook kunnen delen van teksten gemarkeerd worden. Het meegeleverde woordenboek kan direct vanuit een tekst doorzocht worden.
Verkrijgbaarheid
De Kindle 2 is vanaf 24 februari verkrijgbaar in de Verenigde Staten, voor 359 dollar. Het is niet bekend of Amazon concrete plannen heeft om haar e-reader op het Europese continent te introduceren. Het grootste obstakel is waarschijnlijk het ontbreken van één pan-Europees mobiel netwerk, welke vereist is om de draadloze functionaliteit van de Kindle te kunnen bieden.
Bezos zei helaas niets over het openstellen van de Kindle ebook store voor andere ebook platformen, zoals de Cybook en Hanlin e-readers, of smartphones zoals de iPhone of de G1. Steeds meer mensen ontdekken namelijk dat hun smartphone het prima doet als e-reader. Bezos vreest echter dat het openstellen van de ebook winkel de verkoop van de Kindle zou doen kelderen. Maar op de lange termijn echter zou Amazon er juist goed aan doen om ook de iPhone en andere smartphones toe te laten tot de elektronische boekenwinkel, aangezien die vele malen wijder verspreid zijn dan Kindles en er veel behoefte is aan digitale content.