De Koninklijke Bibliotheek te Den Haag wil zo snel mogelijk van nieuw verschenen boeken alleen nog maar de digitale versie opslaan. Dat zegt directeur Bas Savenije in een interview met het blad e-data & research. Het nieuwe beleid past in de strategie om over te stappen op digitale opslag van Nederlandse publicaties. “Het is zonde van de moeite om boeken die worden uitgegeven weer te digitaliseren als er een digitale versie beschikbaar is.”
Volgens Savenije is digitalisering van de collectie noodzakelijk en past het in de missie van de Bibliotheek. “Wat gedigitaliseerd is, wordt meer en beter gebruikt. Daar komt bij dat de tendens is: alles wat niet digitaal is, bestaat niet. Dat wordt sterker naarmate er meer mensen in de digitale wereld zijn opgegroeid.”
Savenije wil dan ook toe naar een model waarin uitgevers de digitale versie van een boek bij de KB aanleveren in plaats van de papieren versie. “Als die e-books gaan aanslaan, zul je nog wel gedrukte boeken houden, maar dat zal geleidelijk een vorm van printing on demand worden: als je het wilt, krijg je een gedrukt exemplaar.”
Al die verschillend afgedrukte vormen van het papieren boek opslaan is volgens Savenije ondoenlijk voor een bibliotheek. Maar: “Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het boek en in druktechnieken zullen we overigens nog wel papieren boeken blijven opslaan.”
Dat de KB langzamerhand wil overstappen op de opname van digitale boeken in plaats van papieren boeken heeft geen consequenties voor de huidige collectie boeken, die nog licht zal blijven groeien. “Er blijven altijd boeken verschijnen die als object een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Die nemen we op in de collectie.”
De digitale boeken van de KB die onder auteursrecht vallen, kunnen op dit moment alleen via computers in de bibliotheek zelf geraadpleegd worden. Wanneer de KB de “bewaarfunctie op orde” heeft zal uitgezocht worden hoe de toegang tot deze boeken verbeterd kan worden.
(Via e-data.nl.)