Marktplaats niet verantwoordelijk voor illegale ebooks

0

Marktplaats is niet verantwoordelijk voor de producten die illegaal aangeboden worden op de website. Er zijn wel een aantal maatregelen genomen om illegale content van de site te houden. De website is dus ook niet verantwoordelijk voor het aanbieden van gehackte ebooks.

Vorige week berichtte eReaders.nl over de mogelijkheden om ebooks waarvan de beveiliging verwijderd was, te kopen op Marktplaats. Er werden niet alleen ebooks verkocht uit het publieke domein, maar ook ebooks waar nog auteursrecht op zit.

Op Marktplaats mag van alles worden aangeboden, mits het binnen de Nederlandse wet- en regelgeving blijft. Gehackte ebooks horen daar dus niet bij. Omdat er dagelijks gemiddeld zo’n 225.000 advertenties worden geplaatst is het bijna niet te doen om alles te monitoren. Daarom zijn er twee manieren ingesteld waarmee illegale content zo snel mogelijk verwijderd kan worden.

Bezoekers kunnen het melden via een knop bij de advertentie als iets dat wordt aangeboden, overduidelijk illegaal is. Een medewerker van Marktplaats gaat dan poolshoogte nemen bij de advertentie en onderneemt indien noodzakelijk actie door de advertentie te verwijderen.

Er is eveneens een speciaal programma gemaakt voor rechthebbenden van intellectueel eigendom. Volgens Marktplaats hebben zich honderden instanties en rechthebbenden bij het programma aangesloten. Het gaat bijvoorbeeld om kledingontwerpers en muzikanten, maar ook om Stichting Brein. Zij speuren actief naar illegale aanbiedingen op de website. Marktplaats is door deze rechthebbenden wel gevrijwaard van juridische consequenties als er iets illegaals wordt gevonden.

Er wordt wel onmiddellijk actie ondernomen als er iets gevonden wordt door het expertteam, dat niet door de beugel kan. Marktplaats verwijdert de advertentie direct, dat zijn ze als platform verplicht.

“Als de verkoper daar dan toch moeite mee heeft, dan moeten de betrokken partijen het onderling eerst oplossen.” zegt Chantal Malfeyt, manager vertrouwen en veiligheid bij Marktplaats. “We zijn als platform juridisch niet verplicht om zelf actief op zoek te gaan, maar als we op iets illegaals worden gewezen, moeten we dat wel verwijderen.”

(Via: Boekblad (abo).)

Vorig artikelPVI ontwikkelt nieuwe eInkschermen
Volgend artikel“Gemiddelde ebooklezer onbekend met totstandkoming ebook”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in