Ebooks embedden met Monocle

0

Wil je een digitaal boek in je website of blog embedden, zoals een Youtubefilmpje? Met Monocle is dit nu mogelijk. Met het gisteren gelanceerde programma van het Australische Inventive Labs kunnen ebooks geïntegreerd worden in websites, zodat ze vervolgens eenvoudig via het internet gelezen kunnen worden in de browser. Je kunt het boek daardoor raadplegen op zowel smartphones en ereaders met een browser als op laptops en desktops.

De software is open source en gratis beschikbaar voor zakelijk- en privégebruik. Inventive Labs maakte het programma, omdat het bedrijf bezorgd is over de huidige ontwikkelingen in de uitgeefwereld. “Grote bedrijven proberen uitgeverijen, schrijvers en lezers te verbinden aan hun apparaat en bedrijfsplannen. Hoewel dit goed zal zijn voor die bedrijven, is het verder voor niemand goed.”

Omdat Monocle gebruikt wordt in de browser, hoef je je als lezer in elk geval geen zorgen te maken over bestandsformaten. Het programma is speciaal ontworpen voor ePub, het bestandsformaat dat de standaard lijkt te worden voor ebooks. Ook DRM-problemen kunnen met Monocle worden omzeild: het ebook-bestand wordt niet door de gebruiker geopend, maar door Monocle zelf.

Iedereen met basiskennis van HTML kan met behulp van het programma een ebook embedden op een website. Het enige dat je in principe nodig hebt is een ePub-bestand en enkele regels HTML-code om de software van Monocle te laden. Zo kun je ebooks net als een filmpje makkelijk op je eigen site plaatsen. De gebruikersinterface (de ‘look’ en ‘feel’ van het ebook) kan daarbij geheel aan de eigen wensen worden aangepast.

Monocle is hier te proberen. Het programma werkt het beste in Safari en Chrome (de iPhone en Android browsers), maar het werkt ook in Firefox en Internet Explorer.

(Via: Inventive Labs.)

Vorig artikeliPad geduchte concurrent voor ereaders
Volgend artikelGratis app van Heleen van Royen
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in