Zite: een soort Flipboard, maar dan slim

0

Vandaag is de applicatie Zite gelanceerd. Zite is een intelligente app voor de iPad die leert van je leeservaring en op basis daarvan een gepersonaliseerd magazine voor je samenstelt. De applicatie is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van British Columbia.

Wanneer je de applicatie het eerst opstart, begint Zite direct met het personaliseren. Je dient je Twitter-account of Google Reader-account in te geven, waarna Zite je feeds analyseert om er een digitaal tijdschift van te maken dat precies op jouw interesses gericht is. Je kunt informatie krijgen van bronnen die je kent, maar ook van nieuwe bronnen. Als je artikelen krijgt die je niet interesseren hoef je dat enkel maar aan te geven, waarna Zite je nog beter met content kan bedienen.

“Het is een combinatie van semantiek en statistiek”, volgens Zite CEO Ali Davar. De technologie achter Zite is al jarenlang in ontwikkeling. “Het werkt doordat het kijkt naar de artikelen waarop je klikt en het karakter daarvan. Is het een lang of kort artikel? Over welk onderdeel van een onderwerp gaat het? Is het een politiek blog? Zo ja, is het links of rechts georiënteerd?”

De applicatie Zite leert zowel van directe input van een lezer als van het gedrag van een lezer. Klik je bijna direct verder na het openen van een artikel? Dan concludeert Zite dat je het niet interessant vindt. Nadat je langere tijd met de app bezig bent geweest zal Zite je steeds relevantere nieuwscategorieën voorschotelen.

Zite gaat verder dan een applicatie als Flipboard, waar gebruikers zelf handmatig bronnen moeten toevoegen. Bij Zite hoef je dat in feite maar een keer te doen, en met dat je begint te lezen worden speciaal voor jou nieuwe bronnen toegevoegd. Davar: “Het onderliggende principe van ons algoritme is: ‘Je bent wat je leest.'”

De applicatie Zite is gratis te downloaden in de App Store.

(Via: CNN.)

Vorig artikelGeef je eigen (e)boeken uit via Mijnbestseller.nl
Volgend artikelNieuwe ereader van Plastic Logic in aantocht

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in