Uitgevers schakelen Stichting Brein in

0
DELEN

De opkomst van de verspreiding van illegale ebooks is een doorn in het oog van de Nederlandse uitgevers. De Groep Algemene Uitgevers, de Nederlandse belangenbehartiger, roept nu de hulp in van Stichting Brein in de strijd tegen ebookpiraten.

In een vanmiddag verspreid persbericht kondigt de GAU deze stap aan. Met ingang van april 2010 start een samenwerking tussen GAU en Stichting Brein, die bestaat uit een pilot om piraterij effectief te bestrijden en tegelijk zicht te krijgen op de aard en de omvang van het probleem. De pilot loopt tot januari 2011, daarna wordt geëvalueerd hoe piraterij in de toekomst structureel het beste bestreden kan worden.

Stichting Brein gaat vanaf nu actief op zoek naar aanbieders van illegale, downloadbare ebooks. Daarbij concentreren ze zich op vier categorieën: veilingsites als Marktplaats en Speurders, Peer-to-peer netwerken, Usenet, en forums en filehosters.

Afhankelijk van de omvang en aantallen van de aangetroffen ebooks, zal Brein aangifte doen of een boete opleggen. Daarbij richt Brein zich zowel op particulieren als eigenaars van sites en forums.

De stap van de Nederlandse uitgevers was te verwachten. Steeds vaker worden er illegale ebooks aangeboden op sites als Marktplaats. Soms gratis, soms tegen betaling. Vaak gaat het om gekraakte ebooks, oftewel ePub-bestanden waar de DRM vanaf is gehaald. Het zal interessant zijn om te zien hoe succesvol Brein zal zijn. In het verleden kon de werkwijze van de stichting bij de bestrijding van illegale muziekbestanden op nogal wat kritiek rekenen. Tegelijk kon de aanpak niet verhinderen dat er nog steeds op grote schaal illegale muziek en films worden verspreid.

Lees het persbericht van de GAU op NUV


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER