Apple wil ebooks niet als losse app maar via iBookstore

0

Al sinds jaar en dag is er in de App Store van Apple een aparte categorie voor ebook-apps. Hierin vind je veel losse interactieve boeken en boekgerelateerde apps. Met de populariteit van die categorie kan het echter snel gedaan zijn. Apple heeft de afgelopen maanden namelijk meerdere ebook-apps geweigerd en de makers verzocht de ebooks via iBooks aan te bieden.

Op het eerste gezicht zijn de regels van Apple dan ook behoorlijk duidelijk wanneer het om ebooks en ebook-apps gaat. In regel 2.21 van de App Store-regels is te lezen: ‘Apps die simpelweg boeken zijn moeten ingediend worden bij de iBookstore‘.

Volgens The Digital Reader is het echter allesbehalve duidelijk, omdat Apple in bepaalde gevallen willekeurig te werk gaat en ook nog eens ebook-apps weigert die onmogelijk omgezet kunnen worden naar het ePub-formaat dat in de iBookstore gebruikt wordt. Zo was er een ontwikkelaar die een ebook-app maakte met achtergrondmuziek en geluidseffecten. De app werd niet geaccepteerd, in plaats daarvan werd hem verzocht zijn ebook om te zetten en bij de iBookstore in te dienen.

Een andere app-ontwikkelaar die gebruik maakt van speciale software om ebook-apps voor de iPad te maken kreeg eveneens te horen dat zijn app niet geaccepteerd kon worden. Diverse anderen die van dezelfde software gebruik maakten kregen hun applicatie wel door het reviewproces van Apple, wat suggereert dat de grens vaag is tussen wat nog wel een aparte ebook-app mag zijn en wat niet.

Het lijkt er in elk geval op dat er in de ebook-categorie in de App Store geen plaats meer is voor applicaties die vooral tekstgebaseerd zijn en weinig interactieve functies hebben. Hier zul je dan waarschijnlijk snel alleen nog maar apps als de Alice for iPad-app of prentenboek-apps vinden. Voor ‘echte’ leesboeken verwijst Apple je door naar de iBookstore.

(Via: The Digital Reader.)

Vorig artikelJuni-actie: 2 + 1 gratis bij eBookstick en krasboek
Volgend artikelVerslag e-Reading event Mechelen, 9 juni 2011

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in