Ebook overzicht: let the ereader games begin

0

In het eerste half jaar van 2009 heeft de ebook hype vastere vormen aangenomen. Verschillende ereaders en ebookwinkels staken de kop op. Een overzicht.

Januari
Het begon in januari met een prototype ereader van Samsung. Het lijkt echter meer op een PDA met een eInk scherm. Daarna komt het nieuws dat Verizon samen gaat werken met Sony om een draadloze ereader te maken. Eind januari kondigt het Canadese bedrijf Indigo Books & Music Shortcovers aan, een iPhone applicatie voor het lezen van ebooks.

Februari
In februari lanceert Amazon de Kindle 2. De opvolger van de Kindle die als belangrijkste toevoeging text-to-speech ingebouwd heeft.

Maart
Amazon kondigt aan dat er een iPhone applicatie beschikbaar zal komen in de App Store die het mogelijk maakt om Kindle ebooks op de iPhone te lezen.

Een dag later, op 6 maart, presenteert Endless Ideas de
BeBook 2
op de elektronicabeurs CeBIT. BeBook 2 beschikt over 3G en WiFi en heeft een touchscreen.

Halverwege de maand vertelt Centraal Boekhuis dat zij een eBoekhuis gaan lanceren, waarin zij ebooks willen gaan verkopen. Fujitsu presenteert de eerste full-color eInk reader: de
Flepia
. Het is wel een dure: 775 euro en hij is vooralsnog alleen beschikbaar in Japan.

April
Er worden steeds meer ereaders verkocht in boekhandels, de ereader wordt gadget van de week bij het consumenten programma Kassa en in China wordt een netbook geproduceerd van zo’n $ 100,=, waarop ook ebooks gelezen kunnen worden.

In de tweede helft van april kondigt bol.com aan dat zij na de zomer ebooks willen gaan verkopen. Ze zullen daarvoor een pilot gaan draaien in augustus met Centraal Boekhuis, die daarvoor eBoekhuis beschikbaar stelt.

Ook wordt bekend dat bandenfabrikant Bridgestone een kleuren ereader met touchscreen heeft ontwikkeld. En via Twitter wordt bekend dat Endless Ideas een zakformaat ereader ontwikkelt. Later blijkt dat dit niet dezelfde is als de BeBook 2 en dat er dus twee nieuwe ereaders van BeBook op de markt komen.

Eind april kondigt Lexcycle een update aan van Stanza, de meest gedownloade ereader applicatie voor de iPhone. Net voor het einde van april komt het (voor sommigen schokkende) nieuws dat Lexcycle verkocht is aan Amazon. Zij bezitten nu de twee meest gedownloade applicaties voor het lezen van ebooks. Bij velen leeft de vraag wat er gaat gebeuren, nu Amazon zijn greep op de ebookmarkt zo heeft verstevigd.

Mei
Vol verwachting klopt het hart van menig Kindle liefhebber nu er geruchten gaan over het uitkomen van een grote broer van de Kindle 2. De geruchten machine komt goed op gang als er foto’s worden gelekt van de nieuwe Kindle. En op 6 mei wordt dan daadwerkelijk de nieuwe Kindle DX gelanceerd: deze versie is ook geschikt voor het lezen van kranten en verschillende grote kranten doen mee aan een pilot van Amazon.

Halverwege mei claimen de makers van de Cool-er ereader dat het iPod moment voor de ereader is aangebroken. Er wordt een eInk ereader gelanceerd, die in verschillende kleuren leverbaar is, zoals de iPod Nano.

Ook wordt bekend dat Google ebooks wil gaan verkopen onder de naam Google Editions. De zoekmachinegigant scant al sinds 2002 boeken in en zet deze online. De laatste tijd liggen ze steeds meer onder vuur over de Google Book Settlement. Er wordt daar in Amerika en ook in Europa onderzoek naar gedaan door anti-kartelvormingsinstanties.

Eind mei introduceert Toshiba een netbook, genaamd Biblio, waarmee je ebooks kunt lezen en Nintendo doet een stap in de richting van de ebook markt: de Nintendo DS is ook geschikt voor het lezen van ebooks die beschikbaar komen via een apart verkrijgbaar pakket.

Juni
Begin juni komt het nieuws dat eInk, het bedrijf dat de schermen maakt voor de ereaders van onder meer Kindle en Sony is verkocht aan PVI voor een appel en een ei. PVI is de maker van e-paper. De verkoop zou eInk meer onderzoeksfondsen moeten geven.

Het samenvoegen van bedrijven, zoals Amazon en Stanza en PVI en eInk, in deze nog jonge markt is een bron van enige zorg. Mede omdat goede en innoverende initiatieven van kleine bedrijven dan misschien ondergesneeuwd raken door commercie en winstoogmerk.

Ook voor Android, het besturingssysteem van Google, worden ereader applicaties gemaakt. De nieuwste op dit front in juni is Aldiko, die onder meer ePub ondersteunt.

In “De uitgever aan het woord”, een jaarlijks terugkerend onderzoek, classificeert de Nederlandse uitgever het ebook als een kansloze ontwikkeling. Gezien de hoeveelheid ereaders en ereader applicaties die uitgekomen zijn in het afgelopen half jaar, riekt dit mijns inziens naar struisvogelpolitiek van de uitgevers.

En wederom komt er een nieuwe ereader op de markt: de Jointech JE100. Deze ereader heeft een LCD kleuren scherm met touchscreen technologie.

Ook wordt QuartetPress gelanceerd. Op de site staat een leuk verhaaltje over de oprichting, de waarden en missie van deze digitale uitgeverij. Er worden vooral ebooks uitgegeven in het romantische genre.

Halverwege deze zomermaand wordt een onderzoek van Forrester gepubliceerd, waarin wordt gezegd dat ebooks mainstream gaan worden. En de commissie Brinkman, ingesteld om de Nederlandse kranten te redden, ziet heil in ereaders als middel voor distributie van het nieuws.

Verschillende gemeenteraden worden voorzien van ereaders als duurzaam alternatief voor de grote papierbergen die er in gemeentes doorheen gedraaid worden. Hardenberg, Amsterdam en Buren doen onder andere mee aan deze proef.

Eind juni wordt er een ereader applicatie gelanceerd door Barnes & Noble, de boekenwinkel die eerder dit jaar Fictionwise had overgenomen. Fictionwise is een ebookwinkel. Barnes & Noble biedt via de applicatie toegang tot miljoenen ebooks.

Op het randje van juni wordt er nog een ereader gelanceerd: de Elonex van Borders. Het apparaat moet gaan concurreren met de Sony ereader. Daarnaast komt het nieuws dat Dell een concurrent wil ontwikkelen van de iPod. Het zal naar alle waarschijnlijkheid wel mogelijk worden om ook hier ebooks op te lezen, omdat Dell in zee wil met Android.

Juli
In juli gaat het hard: er wordt een nieuwe uitgeverij gelanceerd, Tyrus books, die naast print ook ebooks gaat uitgeven. Een dag later, op 6 juli, wordt bekend gemaakt dat Ditto Books een nieuwe ereader heeft gelanceerd die verder weinig toevoegd aan de al bestaande ereaders. Diezelfde dag wordt er in Nederland een ereaderwinkel, genaamd Ereaderplaza, gelanceerd met 5 ereaders in het assortiment die claimt de eerste te zijn die gespecialiseerd is in de verkoop van ereaders en er komt een nieuwe 9 inch tablet pc uit van Archos waarop ebooks gelezen kunnen worden.

Op 7 juli zien twee nieuwe ebook uitgevers het levenslicht: Girlebooks en Dancing Fools Press. Beide uitgevers hebben een ding gemeen: ze doen niet aan DRM. Diezelfde dag steken geruchten de kop op over twee nieuwe ereaders van Sony en de PRS-700 wordt volgens nieuwe geruchten niet meer gemaakt door Sony. Beide nieuwe ereaders zullen wel gebaseerd zijn op de PRS-700. Er zou een wat duurdere versie en een low budget versie komen. Ook komt de eerste video beschikbaar van de nieuwe Cybook Opus van Bookeen.

En dit is pas het eerste half jaar. Er staan nog een aantal ereaders op stapel om uitgebracht te worden in het tweede half jaar van 2009. Welke ereaders en applicaties zullen het overleven? Welke ebook uitgeverijen gaan het maken? Alleen de tijd zal het leren!

(Als je meegeteld hebt: er zijn minimaal 16 ereaders en netbooks / tablet pc’s uitgekomen in het afgelopen half jaar.)

Vorig artikelGedoe om geld
Volgend artikelSourcebooks en Smashwords experimenteren met DRM-vrije ebooks

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in