Nederlandse Prss wil publiceren op iPad makkelijker en goedkoper maken

0

Het Nederlandse initiatief Prss bouwt de iPad-uitgeefapp die Apple tot nu toe nooit bouwde. Prss is van dezelfde makers als TRVL, het immens populaire magazine op de iPad.

Net zoals WordPress en Tumblr het publiceren van content op het web makkelijker en bovenal goedkoper maakten, richt Prss zich op mensen die eenvoudig interactieve magazines op de iPad willen uitgeven.

Het idee voor Prss kwam toen ondernemer Michel Elings en reisfotograaf Jochem Wijnands bezig waren met hun magazine TRVL. Ze maakten eerst gebruik van Woodwing, maar voelden zich beperkt door de mogelijkheden die dit platform bood, vooral omdat dit naar hun idee te ‘print-gericht’ was.

Net als bijvoorbeeld iBooks Author, heeft Prss een eigen bestandsformaat, .press. Omdat Prss voor afbeeldingen gebruik maakt van een standaardformaat, en deze zelf verkleint voor bijvoorbeeld het wisselen van de schermoriëntatie, kunnen tijdschriften die op deze manier gemaakt worden veel kleiner zijn dan traditionele iPad-uitgaves, van gemiddeld 200 MB naar zo’n 25 MB. En dat is belangrijk, want een Prss-magazine download je niet in zijn geheel maar wordt gestreamd.

Het probleem van veel tijdschriften op de iPad is dat ze iets van papier naar het scherm brengen, vinden de initiatiefnemers, in plaats van bij de mogelijkheden van de techniek te beginnen. Prss heeft juist een heel scala aan interactieve mogelijkheden ingebouwd. Michel Elings: ‘Ik wil dat papier dom gaat aanvoelen.’ Lezers moeten weer enthousiast worden van tijdschriften, aldus Elings.

Waar Prss zich echter vooral mee onderscheidt is de beprijzing. Een iPad-magazine publiceren met Prss kost in principe niets, in plaats daarvan betalen uitgevers een klein bedrag (onder de dollar) per download. Dat kunnen ze doorberekenen aan de lezer of op andere manieren bekostigen.

Prss hoopt deze zomer te starten met een bèta-versie. Tot nu toe zouden al zo’n 10.000 uitgevers hun interesse getoond hebben.

Vorig artikelOok in Frankrijk langzame opmars ebooks
Volgend artikelGratis ebooks van de bibliotheek in app Vakantiebieb

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in