Schrijftalent en crowdsourcing: ja of nee?

    0

    Het uitgeven, beveiligen en de verkoop van ebooks staat veelvuldig in het nieuws. Maar deze week laat ook de schrijverskant weer van zich horen. Uitgeefadviseur Bas Vermond zet vraagtekens bij Schrijversmarkt en Literairwerk.nl laat van zich horen in een vooraankondiging.

    In een interview met RTLnieuws.nl laat Bas Vermond zich kritisch uit over Schrijversmarkt, het gezamenlijke initiatief van uitgeverij Home Academy en internetbureau voor uitgevers Liones. Op Schrijversmarkt.nl kunnen schrijvers hun manuscript op de site plaatsen en voorleggen aan het publiek. Supporters van het manuscript kunnen aandelen kopen. Bij 250 unieke supporters wordt het manuscript uitgegeven in een minimumoplage van 1000 exemplaren.

    Er zijn inmiddels twee manuscripten daadwerkelijk uitgegeven als boek en verkrijgbaar in de boekhandel en op de website. Uitgeefadviseur Bas Vermond plaatst in het interview echter kanttekeningen bij de werking van Schrijversmarkt. Zo heeft hij zijn twijfels bij de kwaliteit van de aangeleverde manuscripten en vraagt hij zich af of de lezer wel zit te wachten op een boek van een “amateurschrijver”. Ook vindt hij het niet duidelijk wat er precies met het manuscript gebeurt nadat deze 250 supporters heeft verzameld en daadwerkelijk uitgegeven wordt. Het laten beoordelen van manuscripten door de lezer en het uitgeefproces op deze manier te ‘crowdsourcen’ roept bij Vermond vraagtekens op over de haalbaarheid hiervan.

    Literairwerk.nl gelooft echter nog wel sterk in ‘crowsourcing’ bij het ontdekken van nieuw schrijverstalent. Na Schrijversmarkt, het inmiddels opgeheven Schaduwschrijvers van Vermond en TenPages laat Literairwerk.nl vandaag in een vooraankondiging weten op 10 oktober van dit jaar te starten.

    De schrijverscommunity brengt schrijvers, lezers en redacteuren bij elkaar. Schrijvers van ongepubliceerde Nederlandstalige literaire verhalen, gedichten en strips kunnen hun werk voor leggen aan het publiek en een redactieteam. Deze kunnen via een nieuw ontwikkelde redactietool direct in het document op de juiste plek commentaar toevoegen. Literairwerk.nl wil hiermee het redactieproces crowdsourcen. Met het commentaar, dat openbaar is, kunnen schrijvers hun werk bijschaven en werken naar een publicatie.

    Wat vind jij? Heeft Bas Vermond gelijk dat dergelijke initiatieven met “amateurschrijvers” nauwelijks kans van slagen hebben om daadwerkelijk succesvol verkocht te worden in de boekhandel of kan het publiek er juist voor zorgen dat er steeds meer pareltjes ontdekt en uitgegeven kunnen worden?

    Bron: RTLnieuws.nl en persbericht Literairwerk.nl

    LAAT EEN REACTIE ACHTER

    Vul alstublieft uw commentaar in!
    Vul hier uw naam in