Google Books behaalt succes in Frankrijk

0

Google heeft een overeenkomst gesloten met de Franse uitgeverij Hachette. De overeenkomst stelt Google in staat om tienduizenden boeken van de uitgeverij te scannen en te digitaliseren. Google Books gaat deze boeken verkopen via hun ebookwinkel Google Editions.

Uitgeverij Hachette Livre is de grootste Franse uitgeverij en maakt ongeveer een kwart van de Franse uitgeefmarkt uit. De uitgeverij staat Google toe om boeken uit het fonds te digitaliseren en te verkopen, zowel out-of-print titels als recentere titels. De voorwaarde is echter wel dat de uitgeverij zelf mag beslissen welke titels. Vorig jaar al hadden de twee partijen een voorafgaande overeenkomst gesloten over digitalisering van oude titels uit het fonds.

De overeenkomst kan als een succes worden beschouwd voor Google op de Franse uitgeversmarkt. Momenteel is Google verwikkeld in een rechtszaak met drie andere Franse uitgevers: Albin Michel, Flammarion en Gallimard. De uitgeverijen beschuldigen Google van het scannen en toegankelijk maken van hun werken via Google Books zonder toestemming. Ook in Amerika is er een soortgelijke rechtszaak gaande met uitgeverijen.

Google en Hachette hopen dat de overeenkomst kan dienen als model voor bredere toenadering op de Franse uitgeefmarkt. “Wij zouden graag soortgelijke afspraken met andere Franse uitgeverijen willen maken”, aldus Simon Morrison, copyright en communicatie manager van Google.

Naar verwachting wordt de Franstalige versie van Google Editions eind dit jaar geopend.

(Via: The New York Times)

Vorig artikelReview Icarus Sense G2: glimt je letterlijk tegemoet
Volgend artikelDe duivel draagt Prada

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in