Onlangs zag eReaders.nl de nieuwe overeenkomst ‘digitale distributie voor webwinkels’ in, die CB ter ondertekening voorlegt aan ebookshops die aangesloten zijn op distributieplatform eBoekhuis. In de overeenkomst staat te lezen dat webwinkeliers zich verplichten om klantinformatie door te geven aan Stichting BREIN indien er ebooks met watermerk worden aangetroffen op torrentsites of usenet.
De nieuwe contractsvorm moet uitgevers van ebooks met digitaal watermerk de mogelijkheid geven om samen met Stichting BREIN overtreders van de auteurswet op te sporen. Bij verkoop van een digitaal boek met watermerk wordt er een unieke code verwerkt in het ebook, die herleid kan worden naar een specifieke transactie. Maar de bijbehorende klantgegevens zijn alleen bij de betreffende webwinkel bekend, vandaar dat het contract wordt herzien.
Volgens de nieuwe bepalingen zijn ebookretailers in de toekomst verplicht om klantinformatie door te geven aan auteursrechthebbenden en Stichting BREIN indien er sprake is van een ‘verdenking op inbreuk van de auteurswet’, bijvoorbeeld als een ebook met watermerk wordt aangetroffen op een torrentsite of op usenet. De herziening van het contract volgt op onderhandelingen met boekverkopers en uitgevers rond de invoering van de watermerktechniek.
De aankoopinformatie moet van BREIN minstens twee jaar bewaard blijven. Webwinkels zijn volgens de nieuwe overeenkomst verplicht om consumenten tijdens de aankoop van een ebook met watermerk te wijzen op het feit dat klantinformatie bewaard wordt en mogelijk wordt doorgespeeld naar derden, bij een vermoeden van misbruik.
Op dit moment zijn er al veel ebooks met daarin een watermerk te vinden op torrentsites. Ook zijn er personen gesignaleerd die watermerk-ebooks ‘tweedehands’ te koop aanbieden. Dergelijke evidente vormen van misbruik zullen na bekrachtiging van het nieuwe contract door Stichting BREIN aangepakt kunnen worden.