Persoonlijk digitaal eigendom opvolger DRM?

0

DRM is de beveiliging die op veel ebooks wordt ingezet om illegaal kopiëren tegen te gaan. Dat DRM nog andere haken en ogen heeft, bleek toen Amazon onaangekondigd ebooks verwijderde van de Kindle. Paul Sweazey van IEEE heeft een alternatief bedacht: digital personal property.

Digital personal property moet delen van ebook bestanden makkelijker maken en toch de rechten van de uitgever beschermen. Een van de eigenschappen van DPP is dat het te stelen is. Dat geeft een idee van eigendom aan de koper van het item. De koper zal dan wel drie keer oppassen met het “laten stelen” van zijn bezit.

DPP maakt delen wel mogelijk, je deelt iets met mensen met wie je het ook echt wil delen. In het DPP zit een soort persoonlijke sleutel verwerkt. Als je iedereen jouw persoonlijke bezit laat kopiëren, laat je ook iedereen jouw sleutel kopiëren. Het is een beetje of je je fiets uitleent aan iemand die je niet kent als je een DDP file op een torrentsite zet.

Of dit alternatief het ook echt gaat worden, moet nog blijken. Een ander alternatief, waar uitgevers misschien meer in zien, is Social DRM. Hierbij worden de NAW-gegevens (naam, adres en woonplaats) van de koper in het watermerk van het ebook bestand gezet. Als zo’n bestand op een torrentsite gezet wordt, staan de NAW-gegevens van die persoon ook op de torrentsite gezet voor Jan en Alleman. Ook een uitgever kan op die manier de piraat achterhalen en hem zo wijzen op zijn illegale gedrag.

Beide alternatieven, DDP en Social DRM, worden niet of nauwelijks gebruikt. Of ze gebruikt gaan worden, is maar zeer de vraag, gezien de angst van uitgevers voor piraterij.

De IEEE is een professionele organisatie voor de vooruitgang van technologie (association for the advancement of technology).

(Via: Weblog NRC.)

Vorig artikelDe duurzaamheid van ereaders
Volgend artikelGeen iTablet, geen ereader van Apple

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in