Doek valt voor Mobipocket

0

Het einde lijkt nabij voor het Mobipocket ebookformaat van Amazon. Op de inlogpagina van Ebookbase, de database waar uitgevers Mobipocket ebooks kunnen uploaden en beheren, staat te lezen dat er met ingang van september 2009 geen nieuwe publisheraccounts meer aangemaakt kunnen worden.

Het Franse Mobipocket werd in 2000 opgericht. De initiatiefnemers ontwikkelden een eigen op XML gebaseerd ebook formaat, Mobipocket genaamd, en de bijbehorende readersoftware. Het bedrijf werd in 2005 overgenomen door Amazon.com.

Veelbelovende standaard
Lange tijd leek Mobipocket zich te ontwikkelen tot hét standaard ebook formaat. Ereaders van het eerste uur, waaronder de iLiad, de BeBook en de Cybook konden met het formaat overweg. En ook was er een Mobipocket reader beschikbaar voor smartphones die op Windows Mobile draaien. Mobipocket ebooks werden zowel onbeveiligd als beveiligd (met DRM) aangeboden. Er waren tienduizenden (voornamelijk Engelstalige) ebooks beschikbaar als Mobipocket ebook.

De programmeurs van Mobipocket ontwikkelden naast de readersoftware ook een gebruiksvriendelijke publishing tool, waarmee individuele auteurs en uitgevers eenvoudig publicaties via Ebookbase konden aanbieden aan een netwerk van retailers, waaronder het Nederlandse Ebook.nl.

Andere plannen
Helaas bleek Amazon andere plannen te hebben met Mobipocket. Een afgeleid formaat werd gebruikt voor de Kindle ereader. Toen maanden na de introductie van de iPhone app store de eerder aangekondigde Mobipocket app uitbleef, onstonden er al snel geruchten dat Amazon de stekker uit Mobipocket als losstaand formaat zou gaan trekken.

Amazon wilde ook niet dat het DRM systeem dat van toepassing is op verkochte Mobipocket ebooks werd geïmplementeerd op ereaders die ook andere DRM systemen ondersteunen, waardoor lezers die over willen stappen naar ePub met DRM zich genoodzaakt zagen om afscheid te nemen van hun collectie Mobipocket ebooks.

Doek lijkt gevallen
Nu dat Ebookbase officieel geen nieuwe aanbieders van Mobipocket ebooks meer accepteert lijkt het lot van het formaat bezegeld. In de VS is nu Amazon met haar Kindle (en eigen AZW formaat) marktleider, in de rest van de wereld is ePub aan een opmars bezig. Voordeel van ePub is dat het een open formaat is. Helaas zullen veel ePub ebooks echter net zo min als veel Mobipocket ebooks echt ‘open’ zijn, aangezien veel uitgevers nu kiezen voor het DRM systeem van Adobe.

De ebooks die sinds 1 september 2009 aangeboden worden door Bol.com zijn allemaal in het ePub formaat opgemaakt. De meeste mensen die het digitaal lezen ontdekken zullen waarschijnlijk nooit meer te horen krijgen van het bestaan van Mobipocket. Best jammer, want Amazon had goud in handen met Mobipocket, maar koos toch voor een eigenwijze koers, ten koste van veel enthousiaste ebook lezers wereldwijd.

Vorig artikelVergelijkingstabel voor smartphones en digitaal lezen
Volgend artikelDe duurzaamheid van ereaders

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in