Boekhandels en ereaders: een klein onderzoek

0

eReaders.nl heeft een klein rondje gebeld onder verschillende boekhandelaren en elektronicabedrijven. De vraag was of ze ereaders verkochten en of er ebooks van Bol.com op gezet kunnen worden.

Een klein rondje bellen onder de kleinere en grotere boekhandelaren en elektronicabedrijven in de omgeving van Delft en Den Haag, leert dat winkelpersoneel amper is voorgelicht over het gebruik van ereaders. We hebben 9 winkels gebeld en gesproken met degene die de telefoon aannam. Uiteraard is dit niet representatief voor de boekhandels in heel Nederland.

De verkopers van de Read Shop en de AKO in het belrondje wisten niet wat ereaders waren. Ze verkochten ze ook niet. Een verkoper van de It’s wist wel wat het was, maar ook hij verkocht ze niet. Hij verwees me door naar de ANWB winkel ernaast. Een verkoper van Selexyz Delft in de TU wijk verwees me door naar een groter filiaal. Hij had alleen een verouderde Iliad liggen en raadde me aan die niet te kopen. Deze verkoper gaf ook ruiterlijk toe, dat hij verder weinig van ereaders wist.

De grotere broer, een Selexyz filiaal in Den Haag, wist precies wat ereaders waren en hij wist me te vertellen dat het van het formaat afhankelijk was of je op de Iliad ook ebooks van Bol.com kon lezen. Dit was een van de beter geïnformeerde verkopers. Hij vertelde me dat ePub en Mobipocket elkaar bijten en dat ze dus niet samen konden op een ereader.

Helaas werd er ook ronduit foute informatie verstrekt: de verkopers die we spraken van Dixons en lokale Delftse boekhandel Huyser verzekerden ons dat we zonder moeilijkheden ebooks van Bol.com op de Iliad Book Edition en op de Iliad 2nd Edition konden zetten. Het was ook geen enkel probleem om je reeds aangeschafte ebooks over te zetten naar de Iliad

Over de Sony ereader bestaat nog wat verwarring. De verkoper van de ANWB-winkel verzekerde mij dat ik alleen ebooks kon downloaden van Bol.com. Ik kon niet bij andere ebookwinkels online ebooks kopen. Ook zouden we zonder software de ebooks op de ereader kunnen zetten, volgens de verkoper. Uiteraard heb je Sony’s eBookLibrary nodig of Adobe Digital Editions om je met DRM beveiligde ebooks op je ereader te kunnen zetten.

De laatste winkel uit ons belrondje, Paagman Zoetermeer, verkocht alleen de BeBook en de BeBook Mini. Zij hadden een hele handleiding achter de toonbank liggen, vertelde de verkoopster zodat ze bij problemen konden helpen. Volgens de verkoopster, na overleg met twee collega’s, kon je daar ebooks van Bol.com op downloaden.

De verkopers die verkeerde informatie gaven, valt niets kwalijk te nemen. Ze doen hun werk en weten kennelijk niet beter. Je kunt niet verwachten dat ze alles weten van alle producten, zonder verdere voorlichting van hun werkgever. Die werkgever dient zich wel in te lezen over de waren die hij verkoopt. Ook de fabrikant heeft een voorlichtingsfunctie: hij dient de wederverkopers te onderwijzen over de functionaliteiten van zijn product, zeker als het een relatief onbekend product is.

We kunnen hier geen conclusies aan verbinden over de kennis van de verkoper in Nederland. Het is een te klein belrondje. Maar dat er foute informatie wordt verstrekt, zou eigenlijk niet mogen gebeuren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in