10 december 2020: Congres Stichting Lezen ‘De nieuwe lezer’

0
Stichting Lezen Congres De nieuwe lezer

Op 10 december 2020 organiseert Stichting Lezen een wetenschappelijk congres met als thema ‘De nieuwe lezer, lezen in het digitale tijdperk’. Het congres is dit jaar online te bezoeken. Aanmelden is gratis en kan hier.

Er wordt nog steeds gelezen, maar anders. Met name de jongere generaties besteden steeds minder tijd aan het lezen van e-books, tijdschriften en (online) nieuwsberichten. Toch zijn zij dagelijks uren bezig met tekst; ze appen, mailen en volgen sociale media. En hoewel de leestijd van boeken daalt, is literatuur onverminderd zichtbaar. Auteurs treden op bij (literaire) evenementen en festivals, schuiven aan bij talkshows en quizzen en trekken langs scholen. Op online leesplatforms zoals Hebban en Goodreads worden volop boekrecensies en boekentips gedeeld. Films, series en games gebaseerd op boeken trekken een miljoenenpubliek.

Ons medialandschap verandert, en daarmee ook het lezen. Hoe ziet lezen eruit in het tijdperk van digitale media? Welke positie heeft lezen binnen het bredere mediadieet van kinderen en jongeren? Wat zijn de verschillen tussen lezen van papier en lezen van het scherm? Staat het ‘diep lezen’ onder druk, zoals soms wordt beweerd? Zijn nieuwe technologieën een bedreiging voor het lezen, of een mogelijke verrijking? Welke kruisbestuivingen tussen literatuur en andere media ontstaan er? En op welke manieren komen we tegenwoordig in aanraking met boeken?

Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, schoolleiders, educatief specialisten, taal- en leescoördinatoren, uitgevers, wetenschappers, bibliotheekmedewerkers, docenten en andere geïnteresseerden die meer willen weten over lezen (onder kinderen en jongeren) in het digitale tijdperk.

 

Vorig artikelVakantielezen.nl: 20 e-bookbestsellers tijdelijk €7,99 per stuk
Volgend artikelNieuwe abonnementsdienst voor e-books en luisterboeken: Nextory

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in