Kinderen lezen liever ebooks dan gedrukte boeken

0

Wanneer ze de keuze hebben tussen ebooks en gedrukte boeken, hebben kinderen een voorkeur voor ebooks, blijkt uit een nieuwe studie. Kinderen die ebooks lezen, onthouden en begrijpen daarnaast evenveel als wanneer ze gedrukte boeken lezen. Enhanced ebooks met interactieve elementen blijken voor kinderen minder geschikt dan gewone ebooks.

Een zogenaamde QuickStudy – een kort onderzoek onder een beperkte, geselecteerde groep – van het Joan Ganz Cooney Center in de VS toonde aan dat de meeste kinderen een voorkeur hebben voor het lezen van een ebook boven het lezen van fysieke boeken. Inhoudelijk bleek er geen verschil te zijn: kinderen begrepen en onthielden evenveel van wat ze in ebooks lazen als van wat ze in gedrukte boeken lazen.

Aanraken
Een opvallende uitkomst van dit nieuwste onderzoek is dat het gebruik van enhanced – verrijkte – ebooks voor jonge kinderen daarentegen niet positief blijkt te zijn voor de lees- en leerontwikkeling. Carly Shuler van het onderzoekscentrum: “Kinderen waren meer gefocust op het aanraken van dingen, en dat werkte tegen hun begripsvermogen en de interactie tussen ouder en kind.”

Tot nu toe was er nog weinig bekend over de verschillen tussen het lezen van ebooks en het lezen van gedrukte boeken voor kinderen. “Voor zover ik weet is er tot op dit moment nog geen losstaand onderzoek hiernaar gedaan”, aldus Nicole Deming, een woordvoerster van de branchevereniging van kinderboekenuitgevers. Desondanks hebben veel ouders hun bedenkingen bij het gebruik van iPads en ereaders voor kinderen en ook in de media overheersen negatieve berichten.

Het onderzoek werd gehouden onder 24 families met kinderen in de leeftijd tussen 3 en 6 jaar, in de zomer en herfst van 2011. De uitkomsten van het onderzoek zijn nog voorlopig, het onderzoekscentrum werkt aan een grotere en meer diepgaande studie naar dit onderwerp.

Omdat steeds meer uitgevers zich storten op de ontluikende markt voor digitale kinderboeken, is ook steeds meer onderzoek nodig naar hoe kinderen interacteren met tablets en ereaders. Grote uitgevers en fabrikanten willen dit graag weten, om zo hun producten beter op deze markt te kunnen afstemmen. Diverse partijen hebben dan ook inmiddels onderzoeken aangekondigd op het gebied van kinderen en digitaal lezen.

(Via: Digital Book World.)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in