Centraal Boekhuis gaat ebooks distribueren

0

Onder de naam eBoekhuis gaat het Centraal Boekhuis deze zomer van start met de distributie van ebooks. De dienstverlener wil eind 2009 enkele duizenden titels beschikbaar stellen aan de bij het CB aangesloten boekhandels. Centraal Boekhuis biedt daarmee een digitale versie van de logistieke dienstverlening die zij reeds voor het Nederlandse en Vlaamse boekenvak verzorgt. Dankzij de nieuwe ebook-dienstverlening kunnen straks alle aangesloten boekverkopers en circa 70 webwinkels via hun eigen websites een breed assortiment ebooks verkopen aan hun klanten.

eBoekhuis gaat ondermeer de volgende nieuwe diensten aanbieden: conversie van PDF’s naar ebook-formaten zoals Mobipocket en ePub, en de opslag en het faciliteren van ebook-downloads met of zonder Digital Right Management (DRM). De diensten sluiten aan op de bestaande administratie- en informatiediensten voor boekverkopers en uitgevers.

Dat Centraal Boekhuis op korte termijn ook diensten aanbiedt op het gebied van ebooks is volgens directeur Hans Willem Cortenraad logisch: ‘Onze ervaring, systemen en uniek voordelen kunnen we eenvoudig beschikbaar stellen als het gaat om digitale logistiek. Uitgevers stellen via één adres hun complete ebook-assortiment beschikbaar aan nagenoeg alle boekverkopers van Nederland en Vlaanderen. En boekverkopers kunnen op één adres terecht om het breedste en meest complete ebook-assortiment aan hun klanten aan te bieden.’

Logische aanvulling op bestaande dienstverlening
Een uitgebreide oriëntatie leert dat eBook-business niet veel zal afwijken van de traditionele boekenactiviteiten van uitgevers en boekverkopers. Veel uitgevers gaan ebooks aanbieden, veel boekverkopers gaan ebooks verkopen. Hans Willem Cortenraad: ‘Net als bij het papieren boek is dan één centraal distributiepunt gewenst. Dat is de beste en meest efficiënte oplossing. Allemaal individuele interfaces tussen honderden uitgevers en boekverkopers zullen leiden tot een onoverzichtelijke en inefficiënte situatie. eBoekhuis is eenvoudigweg één interface waarmee alle ebooks van alle uitgevers aan alle websitebezoekers van alle boekverkopers gekoppeld worden. Uitgevers en boekverkopers die gebruik maken van eBoekhuis hoeven bovendien niet zelf te investeren in systemen om ebooks te verkopen. eBoekhuis is dus een logische aanvulling op onze bestaande dienstverlening.’

Online bladeren
Met een speciale ‘Browse inside’-tool biedt Centraal Boekhuis uitgevers en boekverkopers een extra kans om de verkoop van boeken te stimuleren. Via de website van boekverkopers is het voor consumenten mogelijk om online te bladeren in boeken.

Vorig artikelAuteur publiceert verhaal via Twitter
Volgend artikelThe Guardian ontsluit content via Open Platform API

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in