Voorzichtige stap journalistiek naar e-paper en web 3.0

0

Vier grote kranten in Amerika hebben voorzichtige stapjes gezet om geld te gaan verdienen met de minst winstgevende tak van verslaggeving: de onderzoeksjournalistiek. Onder meer de Post, de New York Times, Wall Street Journal en Associated Press gaan een newsbook uitbrengen voor e-reader apparaten.

Vaak is het lezen van lange series op het internet niet echt leuk om te doen, ook al zijn ze gratis, maar met dit experiment proberen kranten erachter te komen of lezers bereid zijn geld te betalen voor het gemak van een gebundelde serie.

Deze stap komt op een moment dat journalisten hun werk steeds verder verspreid zien worden op het internet en er geen geld voor terugkrijgen. In de Rode Hoed in Amsterdam vond een journalistendebat plaats waar ook werd gediscussieerd over auteursrecht. Artikelen waar journalisten weken mee bezig zijn geweest, worden overgenomen door andere nieuwssites zoals nu.nl, zonder dat daar voor betaald wordt.

Jacques Kuyf van de FD Mediagroep (onder andere uitgever van het Financieele Dagblad) stelt dat de journalistiek een soort tolpoort moet gaan opstellen om hun unieke content te beschermen.
In plaats van zelf te gaan innoveren en bedenken hoe ze het semantische web, ook wel web 3.0, kunnen gaan inzetten voor het beschikbaar stellen van hun unieke content, zoals bijvoorbeeld The Guardian doet, moet er betaald gaan worden door anderen voor het overnemen van die unieke content.

De journalistiek en uitgeverijen moeten gaan nadenken over hoe zij het internet en de technologie het beste kunnen gaan inzetten zodat zij geld kunnen gaan verdienen aan hun content en boeken in een mediawereld die continu aan verandering onderhevig is. Men kan niet meer achterover leunen: men moet bedenken waar de eigen kracht ligt en daar een verdienmodel omheen gaan bouwen. Nu het nog kan. De e-paper en het digitale nieuwsboek zoals de Amerikaanse kranten dit gaan doen, zijn een stap in de richting.

(Via: Rethinking Media en Teleread.)

Vorig artikelKassa gadget van de week: de e-reader
Volgend artikelChina produceert netbook onder de 100 dollar

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in