Read Petite, abonnement op korte verhalen en longform journalistiek

0

De abonnementsmodellen voor het lezen van losse digitale teksten duiken steeds vaker op. In Nederland proberen onder meer De Correspondent, DNP en eLinea een model op te zetten waarbij lezers maandelijks betalen voor onbeperkte toegang tot onder meer columns, journalistieke artikelen en korte verhalen. De komende herfst komt daar Read Petite bij, een Engels initiatief om longform journalistiek en korte verhalen aan de man te brengen.

Read Petite wordt komende week op de London Book Fair geïntroduceerd en is opgezet door niet de minste namen en met behulp van een “substantiële” investering. De 74-jarige Tim Waterstone, oprichter van de bekende boekhandelketen, is niet-uitvoerend bestuurder van de start-up.

Read Petite wordt een online platform waar lezers voor een maandbedrag van “enkele ponden” terecht kunnen voor korte verhalen van maximaal ongeveer 9.000 woorden, zowel fictie als non-fictie. Volgens Waterstone wordt het een platform waar kwaliteit voorop staat, zo zegt hij tegen de Guardian: “De auteur is altijd een gevestigde, gepubliceerde schrijver. Wat we willen voorkomen is een ‘slush pile’ van teksten te worden. We garanderen kwaliteit.”

De oprichters zijn momenteel in gesprek met uitgevers voor het aanleveren van korte verhalen. De meeste grote uitgevers zijn positief over de plannen. Tot voor kort waren er weinig manieren om korte verhalen te verkopen aan het publiek. Sinds de opkomst van ereaders en tablets is er echter steeds meer interesse in korte verhalen en langere artikelen. Een abonnementsvorm waarbij je voor een vast maandbedrag toegang krijgt, lijkt de meest geschikte manier om dit soort teksten te verkopen. Read Petite moet in de herfst van dit jaar voor het grote publiek beschikbaar komen.

Lees hier het interview met Tim Waterstone in de Guardian.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in