‘Illegale’ ebooks downloaden voortaan verboden in Nederland

0

Het is per direct verboden om auteursrechtelijk beschermde ebooks te downloaden in Nederland. Dat is de consequentie van een uitspraak van het Europees Hof vandaag. Die oordeelde dat het toestaan van het downloaden van beschermd materiaal zoals Nederland dat doet niet past binnen de Europese regels.

Tot nu toe was het downloaden van illegaal materiaal zoals gepirate ebooks in Nederland gewoon toegestaan, in tegenstelling tot het uploaden. De overheid heeft om rechthebbenden te compenseren de thuiskopieheffing ingesteld. Hiermee wordt over dragers als harde schijven en cd’s een extra bedrag geheven dat ten goede komt aan de rechthebbenden.

Volgens het kabinet betekent de uitspraak dat er in Nederland vanaf dit moment een downloadverbod geldt. Downloaders van illegale ebooks hoeven echter niet meteen bang te zijn justitie achter zich aan te krijgen. Wel kan Stichting Brein downloaders aan gaan pakken.

Meer informatie over het downloadverbod lees je bij Tweakers.

Vorig artikelThe Guardian komt met prijs voor selfpublishers
Volgend artikelAmazon koopt populaire stripboekenapp Comixology
Hoi! Ik ben Martijn, freelance webredacteur. Ik ben een fanatiek lezer, zowel vanaf een ereader als van papier. Zelf ben ik in het bezit van een Kindle Paperwhite en een Kobo Glo, maar heb in de loop der tijd ook met veel andere merken kunnen spelen. Behalve op eReaders.nl schrijf ik ook op mijn boekenblog Mustreads.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in