In een bijzin in het persbericht van afgelopen vrijdag over de beschikbaarheid van de iPad staat ook vermeld dat de iBooks app in de Europese landen te downloaden zal zijn. Maar tot nu toe is er niets bekend over de beschikbaarheid van ebooks in de talen van de landen waar de iPad op 28 mei verkocht zal gaan worden. Wat zijn de mogelijke scenario’s?
Al vanaf de eerste aankondiging van de iPad stelt Apple consequent dat de iBookstore voorlopig alleen in de VS te gebruiken is. Met het persbericht van afgelopen vrijdag komt daar ineens verandering in. In het Nederlandse persbericht staat nog niets over beschikbaarheid van de iBooks app, maar in de persberichten van de landen waar de iPad vanaf vandaag in de voorbestelling is, staat de volgende zin: “The iBooks app for iPad including Apple’s iBookstore will be available as a free download from the App Store on May 28th.”
Dit kan een aantal dingen betekenen. Allereerst bestaat de mogelijkheid dat Apple in het diepste geheim met uitgevers uit de verschillende landen onderhandelingen heeft gevoerd over de verkoop van ebooks. Een aanwijzing die hiervoor pleit, is het feit dat Apple eerder dit jaar een vacature plaatste voor een manager voor de iBooksdivisie in de regio ‘Asia, Pacific en Canada’. Apple zou zulke managers ook in andere regio’s kunnen hebben. Daarbij is het echter wel opmerkelijk dat er van de kant van de uitgevers tot nu toe weinig bekend is over of ze wel of niet bezig zijn onderhandelingen met Apple te voeren.
Volgens Franse bronnen was er in maart nog niet direct sprake van een Europese versie van de iBookstore. Op dat moment zag het er nog naar uit dat de iPad eind april in Frankrijk verkocht zou gaan worden. Nu die termijn met een maand verlengd is, zou het kunnen zijn dat Apple alsnog uitgevers de mogelijkheid heeft geboden hun boeken voor de iBookstore beschikbaar te maken.
Een andere mogelijkheid, die iets waarschijnlijker is, is dat Apple vooralsnog een (beperkt) aantal Engelstalige ebooks in de iBookstore aan zal bieden. Het kan dan gaan om titels waarvoor Apple met uitgevers afspraken heeft om ze internationaal te verkopen. Dat aanbod zou je kunnen vergelijken met het aanbod ebooks dat op dit moment via Amazon in Europa te koop is.
Tenslotte is het ook nog mogelijk dat de iBookstore in Europa geen betaalde ebooks zal hebben. Je zou de app dan enkel kunnen gebruiken voor het lezen van rechtenvrije of DRM-vrije ebooks. Apple zou dan in een later stadium geleidelijk betaalde ebooks aan de winkel kunnen toevoegen.
Wat dit alles voor Nederland betekent, is nu nog niet bekend. Het ziet er echter dus wel naar uit dat in elk geval de iBooks app ook hier vanaf juli gedownload zal kunnen worden. Of je er ook boeken mee kunt kopen moeten we dan nog maar afwachten en al helemaal of het ook Nederlandstalige boeken zullen zijn.