China wil regulering groeiende ebookmarkt

0
DELEN

De Chinese overheid gaat in samenspraak met ereaderfabrikanten en de auteursrechtenorganisatie standaarden en drempels opzetten om de opkomende digitale uitgeefmarkt te beschermen. China is een van de landen waar de ebookmarkt het snelst groeit.

Verwacht wordt dat er dit jaar in China zo’n 3 miljoen ereaders verkocht zullen worden, ongeveer een derde van de wereldwijde verkopen. Problemen waar de opkomende markt nu mee te maken heeft, zijn volgens de Chinese overheid oververhitte investeringen, gebrek aan standaarden in de industrie en het ontbreken van regulering van het aanbod op online ebookwinkels.

De overheid wil nu gaan onderzoeken welke toegangsdrempels er nodig zijn en deze vervolgens ook instellen, zo maakten toezichthouders bekend op een forum over digitaal uitgeven. Samen met de fabrikanten en de auteursrechtenorganisatie moeten er verder standaarden ontwikkeld worden voor zaken als content, formaten, beveiliging en certificering.

Hanvon, de grootste ereaderfabrikant in China, wil in samenwerking met uitgevers een platform opzetten op basis van gedeelde inkomsten met een 2-8 ratio, die uitgevers en auteurs 80% van de inkomsten van verkochte ebooks geeft. De fabrikant is net als de overheid van mening dat de belangen van auteurs beschermd moeten worden om ervoor te zorgen dat de groei van de nieuwe uitgeefmarkt duurzaam blijft. Hanvon kondigde eveneens nieuwe aparaten aan: een 8-inch eInk-ereader en een 10-inch tablet.

(Via: Shanghai Daily.)


GEEN REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER