Digitaal lezen nagenoeg even populair als lezen op papier

0

Een onderzoek van het Amerikaanse onderzoeks- en adviesbureau Gartner wijst uit dat de meeste lezers tegenwoordig nagenoeg evenveel tijd doorbrengen met het lezen vanaf een scherm als met het lezen van gedrukte uitgaves. Demografisch gezien is vooral de oudere generatie – tussen 40 en 54 – nog altijd verstrengeld aan het vertrouwde papier.

Gartner ondervroeg in totaal 1.569 mensen, afkomstig uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Japan, Italië en India. 52 procent van de ondervraagde tabletbezitters –en fans leest liever op een scherm, 42 procent van hen vindt de leeservaring ongeveer hetzelfde. De meeste laptopbezitters (47 procent) zijn dan weer van mening dat digitaal lezen minder aangenaam is dan het lezen vanaf papier. Verder is er een verschil in leeftijd: de meeste 40- tot 54-jarigen zijn minder tevreden over de leeservaring op een scherm dan op papier.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 40 procent van de ondervraagden geen ervaring heeft met ereaders. In India is maar liefst 75 procent niet vertrouwd met een digitale drager, in Groot-Brittannië 56 procent en in de VS 57 procent. In China blijken ereaders het populairst te zijn.

Volgens Gartner zullen digitale media de printmedia gaan kannibaliseren, en zullen de verkoopcijfers van gedrukte kranten in vele delen van de wereld dalen ten voordele van online nieuwsdiensten. Toch blijkt uit het onderzoek dat gebruikers printuitgaves en online producten niet als ‘directe substituten’ beschouwen.

(Via: TechEye)

Vorig artikelReview Kobo Wireless eReader: gaat Kobo de Nederlandse ebookmarkt omgooien?
Volgend artikeliFlow Reader slachtoffer van Apples app-beleid

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in