iPadscholen krijgen steun van bijna hele Kamer

0

Vrijwel alle politieke partijen zien de zogenaamde iPadscholen wel zitten. Alleen de PVV heeft ernstige bezwaren. Komend schooljaar starten 11 basisscholen met het integreren van iPads in het onderwijs.

De iPad- of Steve Jobsscholen zijn een initiatief van organisatie Onderwijs voor een Nieuwe Tijd, waar onder anderen Maurice de Hond bij betrokken is. Op scholen die meedoen aan het concept ‘krijgen’ alle leerlingen vanaf 4 jaar een iPad om deze de hele dag door te gebruiken tijdens de lessen.

Niet alleen de iPad is nieuw, ook de rol van de school en de meester veranderen. De leraar wordt meer een ‘coach’ en de school is geopend van half 8 ’s ochtends tot half 7 ’s avonds.

De Volkskrant vroeg de fracties van de Tweede Kamer naar een reactie op deze plannen. Behalve de PVV zijn alle partijen enthousiast over het plan. ‘Laten we eerlijk zijn: dat klassikaal woordjes stampen van vroeger heeft zijn beste tijd gehad,’ aldus de woordvoerder van de SP. Volgens de VVD moeten scholen meegaan met de techniek.

De PVV is echter negatief en vergelijkt de iPadscholen met de invoering van het Studiehuis. ‘Blijkbaar zijn we nu alweer vergeten op wat voor deceptie dat uitliep. Leerlingen zaten de hele dag te gamen en leraren mochten hun kennis niet meer overdragen. Met de Steve Jobsscholen trappen we weer in die val, deze keer met iPads en met nog jongere kinderen als slachtoffers.’

Van meer kanten komt er overigens kritiek op de iPadscholen. Zo vindt Miko Flohr van The Post Online dat op deze manier de iPad in het zadel wordt geholpen. “Zo krijgt Apple feitelijk de onderwijsmarkt in de schoot geworpen.”

Op het blog van Eburon was enige tijd geleden ook al een kritisch geluid te horen, van een moeder die een kind op een school heeft zitten die al volgens het Steve Jobsprincipe werkt. “Er wordt door De Hond en schoolleiding van kinderen verwacht dat ze evenwichtige keuzes kunnen maken over hoe en wanneer ze willen leren en spelen. Mijns inziens zijn kinderhersenen daar niet op ingesteld en kiezen ze gewoon voor de snelste prikkel.”

Vorig artikelLees-app Readmill breidt uit
Volgend artikelApple brengt iBooks naar de Mac

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in